Kedélyes levélváltás a BZSH frissen megválasztott elnöke és Köves Slomó között

Köves Slomó, az EMIH vezető rabbija levélben gratulált Mester Tamásnak, a BZSH nemrég megválasztott elnökének. Mester válaszlevelében a két hitközség közötti békés viszony helyreállításában reménykedik.

A múlt héten választotta meg a Budapesti Zsidó Hitközség (BZSH) elnöknek Mester Tamást. A frissen megválasztott elnöknek többek között Köves Slomó is gratulált. Az EMIH vezető rabbija levelében abban reménykedik, hogy Mester „jövőbeni tevékenységét a békés párbeszéd korszakának beköszöntével kapcsolja össze, amelynek köszönhetően új fejezet kezdődhet a magyarországi zsidóság életében”.

Mester Tamás lett a Budapesti Zsidó Hitközség új elnöke – Kibic Magazin

A Budapesti Zsidó Hitközség (BZSH) elnökválasztásának második fordulójában a közgyűlés Mester Tamást választotta meg a BZSH új elnökének, aki három szavazattal kapott többet, mint a második Kiss Henriett. A BZSH közgyűlésének 79 szavazójából Kiss Henriettre 38-an, Mester Tamásra pedig 41-en voksoltak.

„Természetesen tisztában vagyok azzal, hogy az Ön előtt álló kihívásoknak való megfelelés embert próbáló feladat. Ugyanígy, afelől sincsenek kétségeim, hogy a magyar zsidóság sok tekintetben megosztott, másképpen gondolkozik számos, esetenként fontos, esetenként mesterségesen tekintélyes méretűre hizlalt kérdésben. Ám azt is látnunk kell, hogy az eltérő vélemények megléte – a zsidóságban kivált – teljesen természetes, és a világunk pontosabb, teljesebb megértéséhez segít bennünket. A bölcsek irigysége, végső soron a bölcsességet növeli – tartja a hagyományunk, ami arra indít bennünket, hogy felismerjük: az egymás felé irányuló tekintet, az építő viták jó eséllyel a kiérlelt döntések meghozatalához szükséges tudást hozzák hozzánk közelebb” – írja levelében Köves Slomó.

Mester Tamás válaszában hangsúlyozta, fontosnak tartja, hogy „a BZSH, a Mazsihisz legnagyobb taghitközsége, korrekt és konfliktusoktól mentes, békés viszonyt alakítson ki az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközséggel éppúgy, mint a Magyar Autonóm Orthodox Izraelita Hitközséggel egyaránt. Egy úton haladunk, hiszen minden hitközség a zsidóság érdekében tevékenykedik, annak javát szolgálja.”

„Hitközségeink várakozva tekintenek reánk. A status quo, mely szembefordít bennünket egymással, nem szolgálja a magyarországi zsidóság hosszú távú érdekeit. Nagy a felelősségünk, és nagy az elvárás irányunkban. A nagy múltú budapesti hitközség elnökeként értem szavát” – olvastatható a BZSH elnökének válaszlevelében. Mester Tamás abbeli reményeit is kifejezte az EMIH vezető rabbijának, hogy ki tudják vezetni közösségeiket az „egymás irányába tanúsított barátságtalan hozzáállás fogságából”.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp