A világhírű zeneszerző, Kálmán Imre Igaz Ember díjas

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Posztumusz Igaz Ember díjjal tünteti ki a világ egyik leghíresebb zeneszerzőjét, Kálmán Imrét a Mensch Alapítvány április 16-án a Holokauszt Magyarországi Áldozatainak Emléknapja alkalmából. A jótékonysági díjátadó ünnepség vendége lesz Kálmán Yvonne, és fellépnek az Operettszínház sztárjai.

Kálmán Imre zongoristaként 1897-ben mutatkozott be a fővárosi közönségnek. Csodagyerekként ünnepelték, de a zongorista karrierről 1900-ban betegség miatt le kellett mondania, ekkor fordult a zeneszerzés felé. Első operettjét, a Tatárjárást 1908-ban mutatták be nagy sikerrel a Vígszínházban. Ezután Bécsbe költözött és 1938-ig ott is maradt. 1915-ben mutatták be legsikeresebb művét, a Csárdáskirálynőt, amely szerzőjének nemzetközi hírnevet szerzett. Az Anschlusst követően zsidó származása miatt Amerikába menekült. Nagy sikerű művei továbbá A cigányprímás, A bajadér, a Marica grófnő és a Cirkuszhercegnő.

A díjátadó alkalmából rendezett jótékonysági gálaesten a díjat a fővendég, a zeneszerző lánya, Kálmán Yvonne veszi majd át.

Kálmán Yvonne

Az eseményen a Budapesti Operettszínház művészei Faragó Alexandra, Fischl Mónika, Kalocsai Zsuzsa, Lévai Enikő, Oszvald Marika, Szendy Szilvi, Csere László, Laki Péter és Vadász Zsolt mellett közreműködik Szakcsi-Lakatos Béla, valamint Neumark Zoltán és a Sabbathsong Klezmer Band. Az est meghívott vendége továbbá Benedek István Gábor, akinek Kálmán Imréről írt könyvét Szepes Erika, a Nagy Lajos Irodalmi és Művészeti társaság elnöke mutatja be.

A díjátadó ünnepségre támogatói jegy igénylése fejében vár mindenkit szeretettel az alapító Geiger András Steven. A támogatás a Mensch Nemzetközi Alapítvány a Bonyhádi Zsinagógában működő Tolerancia központ fenntartására fordítja.

Kálmán Imre és családja

A támogató a belépő mellé ajándékba kapja Benedek István Gábor Kálmán Imréről írott könyvét a szerző dedikálásával.

A Mensch Nemzetközi Alapítvány, kiemelten közhasznú szervezet célja olyan toleráns társadalmi értékrend, demokratikus történelmi tudat formálása, amely tiszteletben tartja a kisebbségek, felekezetek jogait, elítéli a sovinizmus, a rasszizmus valamennyi megnyilvánulását. Támogatni kívánja az erre irányuló kulturális, tudományos és oktatási tevékenység különböző formáit. Munkájuk során ösztöndíjakkal, könyvkiadással, előadások szervezésével, az ismeretterjesztés és a kutatás támogatásával aktívan részt vesznek a magyarországi múlt feltárásában és ismertté tételében.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on tumblr
Tumblr
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp