Vandál módon rongáltak meg egy zsidó temetőt Romániában

Ismeretlen elkövetők több mint 70 sírkövet törtek szét a kelet-romániai Husi város zsidó temetőjében, a vandál és antiszemita bűncselekmény miatt csütörtökön felháborodásának adott hangot a romániai zsidó hitközség elnöke.

A sírköveket állítólag még a múlt hét elején törték szét ismeretlenek. Ma már csak pár tucatnyi zsidó vallású személy él a hajdanán virágzó és fejlődő zsidó közösséggel rendelkező kelet-romániai, Vaslui megyei településen.

Összetört sírkövek a kelet-romániai Husi város zsidó temetőjében

„Megengedhetetlen, hogy a demokratikus, pluralista Romániában, ahol a nemzeti kisebbségek a jogok és a kötelezettségek tekintetében egyenlők a többségi lakossággal, ilyen emberellenes, szörnyű, kegyeletsértő cselekedetet történjen”

– mondta Aurel Vainer, a romániai zsidó hitközség elnöke. A közösségi vezető felszólította a hatóságokat, hogy alaposan vizsgálják ki az ügyet, és állítsák bíróság elé az elkövetőket.

Tavaly nyáron Elie Wiesel máramarosszigeti szülőházára festettek antiszemita, gyalázkodó falfirkákat, 2017-ben hasonló feliratok jelentek meg a kolozsvári zsinagóga falán is.

Antiszemita falfirkákat festettek Elie Wiesel szülőházára – Kibic Magazin

A washingtoni holokauszt múzeum úgy reagált, hogy a történtekért a helyi hatóságokat is felelősség terheli. A Nobel-békedíjas író, holokausztkutató múzeumként berendezett máramarosszigeti szülőházának falára antiszemita, gyalázkodó falfirkákat festettek szombatra virradó éjszaka ismeretlen tettesek. A román rendőrség vizsgálatot indított az ügyben.

Romániában jelenleg alig több mint ötezer zsidó él, miután a két világháború idején az akkor Magyarországhoz tartozó Észak-Erdélyből, de a Romániához tartozó részekből is deportálták jelentős részüket. Ion Antonescu volt román tábornok parancsára a kelet-romániai Moldvában több pogromot is elkövettek a zsidó lakosság ellen. Ilyen volt az 1941-es jászvásári pogrom, amikor mintegy 12 ezer zsidót öltek meg. A romániai zsidók száma tovább csökkent a kommunizmus idején, amikor sokan Izraelbe költöztek.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp