Polgár Zsuzsa a Sakkhírességek Csarnokába került

Az olimpiai- és világbajnok sakknagymestert rendkívüli pályafutásának elismeréseképpen iktatták be a sportági Hírességek Csarnokába az Egyesült Államokban.

Az 1969-ben budapesti zsidó családban született Polgár Zsuzsa sakknagymestert beiktatták a sportág St. Lousisban létesített Hírességek Csarnokának amerikai szekciójába, ahol olyan kiválóságok közé került, mint Bobby Fischer, Edward Lasker és Ben Franklin, írja a mazsihisz.hu. Polgár Zsuzsa a legfiatalabb nő, aki megkapta ezt az elismerést. Rajta kívül még három magyar származású sportolót fogadott soraiba az intézmény: Benkő Pált, Élő Árpádot, illetve Herman Steinert.

Polgár Zsuzsa

Polgár Zsuzsa a beiktatásán elmondott beszédében szólt a magyarságáról, zsidóságáról és női létéről, valamint arról, hogy miképpen tört utat a férfiak által uralt sakkvilágban a saját maga és más nők számára. Sakkozóként három fő cél vezérelte: tiszteletet adni a holokauszt során elpusztult családtagjainak, a sikerrel visszafizetni azt az áldozatot, amit a szülei hoztak érte, és végül utat törni más nők előtt.

A Sakkhírességek Csarnoka két külön szekcióban tartja nyilván az amerikai és a más állampolgárságú kiemelkedő sakkozókat. Mivel Polgár Zsuzsának amerikai állampolgársága is van, és amerikai színekben is versenyzett korábban, ezért kerülhetett az amerikai csarnokba. Eddig csak három sakkozó, Bobby Fischer, Paul Morphy és Wilhelm Steinitz került be mindkét csarnoka.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp