Meghalt az utolsó zsidó partizánparancsnok

Leonid Bernstein 98 éves korában hunyt el Izraelben. Partizánparancsnokként a hírhedt V-2-es rakéták gyárának megsemmisítésében is részt vett.

Leonid Bernstein 1921-ben született Ukrajnában, hadnagyként szolgált a Vörös Hadseregben, amikor a Szovjetunió belépett a II. világháborúba. Német hadifogságba esett, azonban sikerült elmenekülnie, ezután a partizánok között folytatta a harcot a nácik ellen.

Leonid Bernstein

Egy partizáncsoport vezetőjeként Bernstein több szabotázsakciót is végrehajtott, az általa irányított csapat 44 náci vonat kisiklását okozta. Később részt vett szovjet hadifoglyok kiszabadításában, és segítette a nácik elleni felkelést Szlovákiában.

Az egyik legjelentősebb akciója egy német rakétagyár felkutatása és megsemmisítése volt. A gyárban olyan V-2-es ballisztikus rakétákat gyártottak, amelyekkel Londont is bombázták a háború vége felé.

A háború után Bernstein Kijevben telepedett le, és 1993-ban vándorolt ki Izraelbe, ahol élete végéig az ország északi részén található Kirját Ata városában lakott.

(Ynet)

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on tumblr
Tumblr
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp