Kamuprofilok százai segítik Netanjahu kampányát

Egy civil projekt buktatta le azt a több száz kamu Twitter-profilt működtető hálózatot, amely illegális eszközökkel tolja Benjamin Netanjahu miniszterelnök és pártjának kampányát. A Likud azt állítja, nem működtet semmiféle hálózatot.

Több száz, többségükben hamis Twitter-profilt talált A nagy bot projekt elnevezésű izraeli civil kezdeményezés, amely jelentésében azt is elemezte, hogy ezek a kamuprofilok hogyan segítik Benjamin Netanjahu és a Likud kampányát. A profilok mögött valós személyek és nem botok állnak, akik nagy mennyiségben, összehangolt módon osztják a Likud kampányát irányítók vagy éppen a miniszerelnök fiának, Jair Netanjahunak a posztjait.

A Likud választási óriásplakátja Tel-Avivban

A jelentést feldolgozó Jediot Achronot és New York Times arról írnak, hogy a kamuprofilok a kampány időszakában váltak látványosan aktívvá, és naponta több ezer Twitter-bejegyzéssel bombázzák a közösségi médiában igen aktív izraelieket. Ezáltal az izraeli Twitterezők eddig már több mint 2,5 millió alkalommal találkozhattak a hálózat bejegyzéseivel. A vizsgált tweetek rendszeresen tartalmazták a miniszterelnök és a Likud éltetését, illetve Netanjahu legnagyobb ellenfelét, a Kék-Fehér pártot vezető Beni Ganzot támadták.

A hálózat eszközei között egyaránt megtalálható a manipuláció, a rágalmazás, illetve hazugságok és pletykák terjesztése.

A jelentés külön kiemeli a hálózat tagjainak összehangolt működését, például amikor az egyik kamuprofil posztolta azt a később álhírnek bizonyult híresztelést, hogy Ganzot nemi erőszakkal vádolják, akkor a többiek is azonnal megosztották a bejegyzést.

A profilok „valódiságát” pedig egy Moshe nevű felhasználóval példázták, akinek profilképe helyén egy görög modell fotója látható, személyes, magánéleti bejegyzései nincsenek, csak politikával kapcsolatos posztokat oszt meg. Moshe 2018 első hónapjaiban összesen 16 bejegyzést tett közzé az oldalán, 2019 ugyanezen időszakában, vagyis a választási kampány kellős közepén viszont már 2856-ot. Az összes Moshe által közzétett poszt a Likud kampányát segítette.

A nagy bot projekt munkatársai végül egy Jichak Hadad nevű, Asdódban élő izraeli férfihez vezették vissza a hálózatban található profilokat. Hadadot a kutatók megbízásából egy magánnyomozó kérdezte ki, hogy mivel foglalkozik, és neki beszélt arról, hogy különféle tartalmakat gyárt megrendelésre a közösségi médiára, és arról is beszélt, hogy magas beosztású személyekkel van kapcsolata a Likud pártban. Később viszont, amikor már a jelentést feldolgozó újságírók keresték meg, Hadad mindent tagadott, és ügyvédjén keresztül perrel fenyegette meg a lapokat, ha le merik hozni a jelentésben szereplő, szerinte hamis állításokat személyével kapcsolatban.

A Likud szóvivője, Jonatán Urich azt közölte, hogy pártja nem működtet semmiféle hálózatot, és kizárólag legális módszerekkel kampányolnak. Hadaddal való kapcsolatot is tagadta a kormányfő pártja. Urich és más, a párt kampányát irányító prominensek kijelentették, nem ismerik őt, és Hadad nincs a Likud alkalmazásában.

Az izraeli választási bizottság szerint illegális az ilyen fajta hálózatok működtetése politikai kampánycélokra, a közösségi médiában kizárólag olyan hirdetésekkel lehet kampányolni, amelyeken feltüntették, hogy melyik párt kampányához tartozik az adott üzenet. A jelentést készítők is azon a véleményen vannak, hogy a feltárt hálózat sértheti a választásra, a kampányfinanszírozásra, a személyiségi jogokra és az adózásra vonatkozó izraeli törvényeket.

(Jediot Achronot, New York Times)

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp