95 éves korában meghalt az a pilóta, aki nem hagyta cserben a zsidókat Entebbénél

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Izraeli és francia tisztek gyászolják Michel Bacos, az Air France pilótájának halálát, aki a legénységével együtt nem hagyta magára az izraeli és zsidó túszokat, miután palesztin terroristák eltérítették a gépét és az entebbei reptérre irányították 1976-ban. A férfi Nizzában halt meg 95 éves korában.

1976 június 27-én palesztin terroristák térítették el az Air France Tel Avivból Párizsba tartó járatát. A gépet Ugandába irányították, ahol tárt karokkal várta őket Idi Amin helyi diktátor.

A terroristák szabadon engedték a nem-zsidó utasokat az érkezés után, de az Air Franc legénysége a kapitánnyal együtt visszautasította az ajánlatot, és a zsidó túszokkal maradt a gépen.

Július 4-én 98 túszt szabadítottak ki az izraeli elit kommandósok. 4 túsz, valamint az izraeli egység vezetőjw, Jonatan Netanjahu életét vesztette az akció során. Jonatan Netanjahu a jelenlegi izraeli miniszterelnök, Benjamin Netanjahu bátyja volt.

Elismeréssel szólt a francia kapitányról, Bacosról az izraeli miniszterelnök a pilóta halála kapcsán. „Emléke legyen áldott, tisztelegjünk a bátorsága előtt”, írta a Twitteren. „Nem hagyta cserben zsidó és izraeli utasait annak ellenére, hogy a túszejtők felajánlották neki ezt a lehetőséget. Kitartott mellettük szenvedéseik során, addig, amíg az IDF katonák Joni bátyám vezetésével ki nem szabadították őket.”

Hasonlóképp nyilatkozott Reuven Rivlin izraeli államfő is Bacosról, és csendes hősnek, a zsidók igazi barátjának nevezte őt.

Nizza polgármestere, Christian Estrosi is kiadott egy közleményt Bacos bátorságával kapcsolatban. „Michel bátorsága dicsőséget hozott egész Franciaországnak azzal, hogy ellenállt a barbarizmusnak és az antiszemitizmusnak”, mondta Estrosi. „Franciaország iránti szeretete, és a szabadságjogok védelme volt számára a legfontosabb feladat az életben.”

Bátorságáért Izrael és Franciaország is elismerésben részesítette a pilótát, utóbbitól megkapta az ország legrangosabb díját, a Becsület Érdemrendet.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on tumblr
Tumblr
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp