Több millió lepke repül át Izraelen

Színes migráció: az elmúlt napokban a Vanessa Cardui nevű lepkék özönlötték el Izraelt, óránként több ezer, összesen körülbelül 700 millió és 1 milliárd darabra becsülik a számukat. A pillangók Izraelen keresztül vándorolnak Európába élelem és megfelelő szaporodási helyszín után kutatva.

A lepkék az Arab-félszigetről érkeztek főként Izrael középső és tengerparti vidékeire. A helyi Lepkerajongók Szövetségének elnöke, Noam Kirschenbaum szerint ez az utóbbi évek egyik legnagyobb rajzása.

A Vanessa Cardui lepkék egész évben megtalálhatók a zsidó állam területén, de számuk egyre nő. A faj jellemzője, hogy akár több ezer kilométert is képes vándorolni élelemért kutatva.

A lepkék a nagy esőzések idején szaporodtek el idén január-februárban Izraelben és az Arab-félszigeten. De az idő egyre szárazabbra fordul, és így csökkennek az élelem tartalékaik.

„Minden nőstény Vanessa Cardui körülbelül 500 petét rak, ezért úgy kalkuláltunk, hogy összesen 700 millió – 1 milliárd lepke születik majd”, mondja Dubi Benyamini szakértő.

A rajzás különösen tavasszal látványos, a pillangók ilyenkor indulnak meg észak felé, hogy Cipruson át Dél-Európába érkezzenek, ahol ismét szaporodni fognak.

Millions of butterflies float into Israel

Colorful migration: In recent days, the influx of the Vannesa Cardui species has reached its peak, with thousands of the colorful winged insects crossing into Israel every hour; a total of 700 million to one billion butterflies travelling to Europe via Israel in search of food and breeding sites

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp