Több millió lepke repül át Izraelen

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Színes migráció: az elmúlt napokban a Vanessa Cardui nevű lepkék özönlötték el Izraelt, óránként több ezer, összesen körülbelül 700 millió és 1 milliárd darabra becsülik a számukat. A pillangók Izraelen keresztül vándorolnak Európába élelem és megfelelő szaporodási helyszín után kutatva.

A lepkék az Arab-félszigetről érkeztek főként Izrael középső és tengerparti vidékeire. A helyi Lepkerajongók Szövetségének elnöke, Noam Kirschenbaum szerint ez az utóbbi évek egyik legnagyobb rajzása.

A Vanessa Cardui lepkék egész évben megtalálhatók a zsidó állam területén, de számuk egyre nő. A faj jellemzője, hogy akár több ezer kilométert is képes vándorolni élelemért kutatva.

A lepkék a nagy esőzések idején szaporodtek el idén január-februárban Izraelben és az Arab-félszigeten. De az idő egyre szárazabbra fordul, és így csökkennek az élelem tartalékaik.

„Minden nőstény Vanessa Cardui körülbelül 500 petét rak, ezért úgy kalkuláltunk, hogy összesen 700 millió – 1 milliárd lepke születik majd”, mondja Dubi Benyamini szakértő.

A rajzás különösen tavasszal látványos, a pillangók ilyenkor indulnak meg észak felé, hogy Cipruson át Dél-Európába érkezzenek, ahol ismét szaporodni fognak.

Millions of butterflies float into Israel

Colorful migration: In recent days, the influx of the Vannesa Cardui species has reached its peak, with thousands of the colorful winged insects crossing into Israel every hour; a total of 700 million to one billion butterflies travelling to Europe via Israel in search of food and breeding sites

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on tumblr
Tumblr
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp