A magyar irodalom értékeinek megőrzését tűzte ki céljául a most alakult Izraeli-Magyar Írószövetség

A most létrejött Izraeli-Magyar Írószövetség alapítói szerint a szervezet az izraeli és a határon túl élő és alkotó, magyar vagy más nyelvű írók és újságírók egyesülése lesz.

Megalakult az Izraeli-Magyar Írószövetség (IMISZ), adta hírül a Szombat. Az új szervezet Mezei Márk író, illetve Nagy Gabi, a Drory Izraeli-Magyar Könyvtár vezetője és az ujkelet.live portál főszerkesztője kezdeményesére jött létre. Az IMISZ elnöki tisztségét is Nagy tölti be.

Izrael jogállam, ahol a katonák nem isznak reggelire palesztin vért – Kibic Magazin

Súlyos problémának látja, hogy a magyar médiában Izrael agresszorként jelenik meg, ami szerinte hosszútávon erősíti az antiszemitizmust és nem felel meg a valóságnak. Úgy véli, Netanjahunak is volna hajlama az önkényuralom kialakítására, de Izrael nem Magyarország, ott nem lehet befogni az emberek száját, elhallgattatni a sajtót. Az ujkelet.live tulajdonosával és főszerkesztőjével, Nagy Gabriellával beszélgettünk.

A lap idéz az IMISZ által nekik elküldött közleményből, eszerint a A szervezet „az izraeli és a határon túl élő és alkotó, magyar vagy más nyelvű írók és újságírók egyesülése, irodalmi műfajokra és politikai-eszmei hovatartozásra való tekintet nélkül, egy független szövetség égisze alatt”. 

Elsődleges céljuknak tekintik az „olyan szellemi és intézményi feltételek megteremtését, amelyek ezen szerzők számára biztosítják a szabad sajtó érvényesülését, a magyar irodalom értékeinek megőrzését Izraelben, valamint lehetőséget nyújtanak izraeli szakmai bemutatkozásra és héber nyelvű fordítás kiadására”.

„A Szövetség feladatának tartja az izraeli és határon túli íróelődei szellemi hagyatékának ápolását, dokumentum- és iratanyagainak megőrzését, valamint az ezekhez való hozzáférés biztosítását a kutatások számára” – írják. Hozzáteszik, hogy „a Szövetség tagja lehet az a magyar, vagy más nyelven alkotó író illetve újságíró, aki a Szövetség céljaival egyetért és a tagjainak sorába felvételt nyert”.

Alapító tagok: Balogh F. András, Dési János, Kácsor Zsolt, Mezei Márk, Mészáros Mihály, Nagy Gabi, Nagy Timea, Politzer Tamás, Précz Géza, Sáfrán István, Unti Ildikó.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp