A magyar irodalom értékeinek megőrzését tűzte ki céljául a most alakult Izraeli-Magyar Írószövetség

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

A most létrejött Izraeli-Magyar Írószövetség alapítói szerint a szervezet az izraeli és a határon túl élő és alkotó, magyar vagy más nyelvű írók és újságírók egyesülése lesz.

Megalakult az Izraeli-Magyar Írószövetség (IMISZ), adta hírül a Szombat. Az új szervezet Mezei Márk író, illetve Nagy Gabi, a Drory Izraeli-Magyar Könyvtár vezetője és az ujkelet.live portál főszerkesztője kezdeményesére jött létre. Az IMISZ elnöki tisztségét is Nagy tölti be.

Izrael jogállam, ahol a katonák nem isznak reggelire palesztin vért – Kibic Magazin

Súlyos problémának látja, hogy a magyar médiában Izrael agresszorként jelenik meg, ami szerinte hosszútávon erősíti az antiszemitizmust és nem felel meg a valóságnak. Úgy véli, Netanjahunak is volna hajlama az önkényuralom kialakítására, de Izrael nem Magyarország, ott nem lehet befogni az emberek száját, elhallgattatni a sajtót. Az ujkelet.live tulajdonosával és főszerkesztőjével, Nagy Gabriellával beszélgettünk.

A lap idéz az IMISZ által nekik elküldött közleményből, eszerint a A szervezet „az izraeli és a határon túl élő és alkotó, magyar vagy más nyelvű írók és újságírók egyesülése, irodalmi műfajokra és politikai-eszmei hovatartozásra való tekintet nélkül, egy független szövetség égisze alatt”. 

Elsődleges céljuknak tekintik az „olyan szellemi és intézményi feltételek megteremtését, amelyek ezen szerzők számára biztosítják a szabad sajtó érvényesülését, a magyar irodalom értékeinek megőrzését Izraelben, valamint lehetőséget nyújtanak izraeli szakmai bemutatkozásra és héber nyelvű fordítás kiadására”.

„A Szövetség feladatának tartja az izraeli és határon túli íróelődei szellemi hagyatékának ápolását, dokumentum- és iratanyagainak megőrzését, valamint az ezekhez való hozzáférés biztosítását a kutatások számára” – írják. Hozzáteszik, hogy „a Szövetség tagja lehet az a magyar, vagy más nyelven alkotó író illetve újságíró, aki a Szövetség céljaival egyetért és a tagjainak sorába felvételt nyert”.

Alapító tagok: Balogh F. András, Dési János, Kácsor Zsolt, Mezei Márk, Mészáros Mihály, Nagy Gabi, Nagy Timea, Politzer Tamás, Précz Géza, Sáfrán István, Unti Ildikó.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on tumblr
Tumblr
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp