Barbra Streisand, nagyot csalódtunk benned

A 76 éves Streisand a The Times-nak adott interjút, ahol ezt mondta: „Michael Jackson szexuális igényei a gyerekkorból származnak vagy talán genetikusak. Nevezhetjük ezt molesztálásnak, de azok a gyerekek örültek, hogy vele lehettek. Ma mindketten házasok, gyerekeik vannak, szóval nem haltak bele az ügybe.”

Amikor először megláttam a Twitter üzeneteket, nem akartam hinni a szememnek.

Barbra Streisand szerint Michael Jacksonnak megvoltak a maga szexuális igényei és a kisfiúk, akik ma pedofíliával vádolják őt, örültek, hogy ott lehettek vele, áll a New York Daily News oldalán. Ezután Barbra hozzáteszi, hogy Michael Jackson állítólagos bántalmazásába senki sem halt bele. És a kedvencünk pedig ez a rész: „Barbra valahol megérti Michael Jacksont”

És ez csak a jéghegy csúcsa a nyilatkozat többi részéhez képest.

A 76 éves Streisand a The Times-nak adott interjút, ahol ezt mondta: „Michael Jackson szexuális igényei a gyerekkorból származnak vagy talán genetikusak. Nevezhetjük ezt molesztálásnak, de azok a gyerekek akkoriban örültek, hogy vele lehettek. Ma mindketten házasok, gyerekeik vannak, szóval nem haltak bele az ügybe.”

Barbra Streisand at 76: dog cloning, art collecting and being a grandma

It’s evening in London, but late morning in Malibu, from where Barbra Streisand is calling. I ask her to describe where she is and the answer is all I could have hoped for. “You wanna know where I am at the moment? Really?” she says, her Brooklyn vowels as expressive as ever.

Ez az állítás annyira borzalmas és sokkoló egy ekkora ikontól. Róla tényleg azt hinnénk, neki aztán igazán tudnia kell, hogy működnek ezek a dolgok. Wade Robson és James Safechuck állításai a Neverland elhagyása című dokumentumfilmben annyira felkavaróak, hogy őrültség lenne nem elhinni őket.

A filmmel kapcsolatban Wesley Morris azt írja a The New York Times-ban, hogy ez az alkotás nem az oknyomozó újságírásra példa, hanem maga a tanúságtétel. Ez a film nem akar kulturális vagy politikai okokat keresni a vádak mögött. Nem a hírnévről, a rasszról, a genderről, a szexualitásról vagy az igazságszolgáltatás működéséről szól. A Neverland elhagyása egy férfit mutat be, aki tönkre tette két család életét, és ezek a sérülések még a mai napig befolyásolják az életüket, illetve áttételesen arról is szól, milyen károkat okozhat nekünk is egy ilyen eset.

Mert valóban okoz, méghozzá nagyon mélyeket. És jó lenne, hogyha ezt Michael Jackson művész kollégái, a rajongói és a barátai is észre vennék. Többek között Barbra Streisand is.

Az interjúban Streisand azt mondja, teljes mértékben elhitte a molesztálásról szóló vádakat. Mégis Jacksonnal érzett együtt, és az áldozatokat illetve a szülőket hibáztatta.

„Vegyes érzéseim vannak”, mondta Streisand. „Sajnálom a gyerekeket. És sajnálom őt is. Azt hiszem, a szülők felelőssége a legnagyobb ebben az ügyben, akik megengedték a gyerekeiknek, hogy együtt aludjanak vele. Nem hinném, hogy Michael akarta volna, hogy úgy öltözzenek, ahogy ő, hogy ugyanúgy táncoljanak, ugyanazt a cipőt, kalapot viseljék, minnt amilyen neki volt.”

A film rendezője, Dan Reed azt írta a Twitteren Streisand kijelentéseire: „Vajon a szórakoztató iparban megengedett a pedofília?” Majd megosztotta Adam Serwer újságíró gondolatait is, aki azt írta: „Hihetetlenül visszataszító ilyeneket mondani.”

De nem csak Reed szólalt fel Streisand szavai ellen – rengeteg felháborodott komment érkezett.

A   #CancelBarbraStreisand – vagyis az #állítsátokleBarbraStreisandot – hashtag pénteken kezdett el terjedni a Twitteren. Erre a színész-énekesnő bocsánatkérő nyilatkozatot adott ki.

„Hogy világos legyek, semmilyen helyzetben nem megbocsátható, ha bárki is ártatlan gyerekeket abuzál”, írta Streisand a weboldalán. „A két fiatalember történetét szomorú volt hallani, és mélyen együttérzek velük. A szülők legfontosabb feladata, hogy megvédjék a gyerekeiket. Teljesen egyértelmű, hogy a két fiatalember szülei is áldozatok, akiket megszédített a hírnév és a fantáziavilág.”

Még akkor is, ha ezeket a szavakat már nem lehet félreérteni, a korábban elhangzottakat nem lehet semmissé tenni.

Sajnálatos módon nem ezek Streisand első problematikus kijelentései a szexuális bűncselekmények áldozataival kapcsolatban. 2018 márciusában Streisand kijelentette, hogy sosem volt célpontja szexuális zaklatásnak. És hogy miért? „Én nem voltam olyan, mint azok az édes fitos orrú csini lányok”, mondta a PaleyFest hallgatóinak.

Pedig Barbra jobban tenné, ha végig gondolná velünk együtt a következőket: „nem az öltözködésünktől és a kinézetünktől függ, hogy szexuális zaklatás áldozataivá válunk-e”. (De valójában el sem hiszem, hogy mindezt. Barbra, el kell neked magyarázni.)

Streisand mostani bocsánatkérését sok ember nem fogadta el. Több mint 7000 tweet érkezett a nyilatkozatára.

„Azt írod, hogy sajnálod a fiúkat, de mégis azt érezteted, hogy csendben kéne maradniuk, mert Michael Jacksonról van szó. Csak gratulálni tudunk Barbra ahhoz, hogy elmartad magadtól a rajongóid jelentős részét. Ennek a következményeit viselned kell életed végéig”, írta az egyik.

„Azt mondod, nem haltak bele, de ha értenéd a trauma működését, akkor tudnád, hogy az ember egy része meghal a traumatikus esemény után. És tudnád azt is, mekkora küzdelmet jelent ezzel együtt élni nap mint nap, milyen nehéz a sötétségen átjutni a fényig, és sajnálatos módon sok ember sosem jut el odáig”, mondta valaki más, majd hozzátette: „Legközelebb, ha valaki megmutatja önmagát, akkor jobb lesz, ha rögtön hiszel neki.”

Nagy kérdés, vajon bízhatunk-e abban, hogy ez a frissen megvilágosodott nagymama tanult a hibájából. Valószínűleg csak reménykedhetünk benne. Drága Barbra, próbálkozz ügyesebben.

Barbra Streisand, We Are So Disappointed In You – Kveller

When I first saw the tweets, I didn’t want to believe it was true. “Barbra Streisand says Michael Jackson’s accusers were ‘thrilled to be there’ and his ‘sexual needs were his sexual needs,'” the New York Daily News headline proclaimed. “Barbra Streisand: Michael Jackson’s alleged abuse ‘did not kill’ accusers,” read another.

A Vélemény rovatban közreadott cikkek nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség véleményét, álláspontját.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp