Fürdőruhamodellel csábítanák el az amerikai zsidókat a Demokrata Párttól

Elizabeth Pipko, egy Trump-rajongó fürdőruhamodell lett a zsidókat a republikánusokhoz édesgetni próbáló mozgalom, a Jexodus kampányarca. A demokraták szerint a mozgalom hamis állításokra alapul.

Egy új mozgalom indult az Egyesült Államokban Jexodus néven, amely, mint ahogy azt a neve is sugallja (jew – zsidó és exodus – kivonulás) az amerikai zsidó szavazókat szeretné meggyőzni arról, hogy ne a Demokrata Pártra szavazzanak a jövőben, hanem inkább a republikánusokra adják le voksukat. A mozgalom nevét aztán inkább Exodusra változtatták, ami amúgy is a zsidók Egyiptomból való kivonulására utal.

Elizabeth Pipko

Az új mozgalom egy 23 éves fürdőruhamodellt választott kampányarcnak, aki már Trump választási kampányában is részt vett. A zsidó származású Elizabeth Pipko korábban műkorcsolyázott, még téli olimpiára is készült, egy sérülés miatt azonban le kellett mondania sportkarrierjéről, így inkább a modellkedést választotta. Pipko most azonban bejelentette, hogy politikai pályára lépésével a modellkedéssel is felhagy.

A mozgalmat Trump 2016-os kampányának egyik tanácsadója, Jeff Ballabon indította, mivel nagyon zavarta a progresszív baloldal erősödő antiszemitizmusa. Ez utóbbit Ballabon leginkább a két frissen megválasztott muszlim demokrata képviselő, Ilhan Omar és Rashida Tlaib Izrael-ellenes kijelentéseivel próbálja igazolni.

A Jexodus kampányt Donald Trump elnök is megtámogatta egy Twitter-üzenettel, amelyben közölte, hogy Republikánus Párt tárt karokkal várja a zsidó savazókat, valamint emlékeztetett az amerikai nagykövetség Jeruzsálembe költöztetésére, illetve az iráni atomalku felmondására. Korábban pedig Pipkót idézve azt fejtegette kedvenc közösségi média felületén, hogy a Demokrata Párt tele van antiszemitizmussal, és a demokratákat nem érdekli Izrael és a zsidó emberek sorsa. Sőt, már tényként állította, hogy a zsidók elhagyják a Demokrata pártot.

Ez utóbbi állítást már nem csak a Jexodus kampányában, de a Trump-közeli médiában is elkönyvelt tényként futtatják. A számok azonban nem Trumpékat igazolják. A legutóbbi félidős választásokon a zsidók nagyjából 79 százaléka szavazott a demokratákra, azelőtt 71 százalék szavazott Hillary Clintonra 2016-ban és 69 százalék Obamára 2012-ben. Ez pedig inkább egy fordított tendenciát mutat. Egy tavalyi felmérés pedig azt mutatta meg, hogy a zsidóknak csupán a 26 százaléka elégedett Trump elnök működésével, ami a legalacsonyabb arány a nagyobb vallások képviselői körében.

Steny Hoyer, a Demokrata Párt képviselőházi frakciójának vezetője azzal reagált a Jexodus mozgalom elindítására, hogy veszélyesnek és hibásnak nevezte az antiszemitizmus pártcélokra való felhasználását. Szerinte mindez félrevezető állításokon alapul, és rombolja Izrael kétpárti támogatását, amely fontos tényező az ország biztonsága és sikeressége szempontjából, valamint az Egyesült Államok nemzeti egységét is veszélyezteti.

(New York Times)

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp