A zsidó nők titkos élete

Milyen viselkedési, életvezetési előírások vonatkoznak az ortodox zsidó nők mindennapjaira? Miben mások az életük más világvallások női híveihez képest, ha válásról, abortuszról vagy a fogamzásgátlásról van szó. A Magyar Zsidó Kulturális Egyesület (MAZSIKE) „Zsidónegyed női szemmel címmel szervezett sétát.A zsidó nők titkos élete

A nők a férfiúi kötelezettségek – az ellátás, a ruháztatás, valamint a kielégítő házasélet – elmaradásakor írhatják meg (tradicionálisan kóser lúdtollal, kóser papírra) a válólevelet, írja a videkicsajok.atlatszo.hu beszámolójában. Ezt egy kötött, úgynevezett get-formában szükséges papírra vetni, és ezen a ponton el is érkezünk a séta – számomra – egyik legmeglepőbb pillanatához, miszerint Ady Endre Elbocsátó, szép üzenet című verse is egy ilyen, get-formában írt költemény.

A házasság alappillére tehát a jól működő szexuális élet, amelyet a nőnek minden menstruációs ciklust követő rituális tisztító fürdőzéssel is biztosítania kell. Mindez a mikvében történik, ahol a szertartás (és az azt megelőző készülődés) során csak a mikve női alkalmazottja lehet jelen, de más nő nem. A mikvébe járás olyannyira intim dolog, hogy az esti órákban a mikve felé sétáló hölgyektől sem illik megkérdezni, merre tartanak.

Dohi Gabriella ezt már a Kazinczy utcai mikve előtt mondja, ami egyben utunk utolsó állomása is. Itt térünk ki azokra a kérdésekre is, amelyek más világvallásokban is rendkívül megosztóak: a fogamzásgátlásra, az abortuszra és a nők sérelmére elkövetett erőszakra.

A fogamzásgátlás és az abortusz, ahogyan a többi vallás esetében is, alapvetően nem támogatandó, tiltott dolog, de bizonyos esetekben a rabbi tanácsára dönthet mellettük egy nő. Ha például az édesanya állapota a magzatot veszélyezteti (és fordítva), ha – éhínség idején – a meglévő gyerekek életét veszélyeztetné még egy gyermek születése, vagy ha a terhesség erőszak következménye.

Az utolsó kérdéskörrel kapcsolatban Dohi Gabriella kiemeli: a tömeges, etnikai alapú nemi erőszak nálunk elsősorban a szovjet hadsereggel kapcsolatban élénken él a köztudatban, de a zsidó nők sérelmére elkövetett erőszak – akár a nyilasok vagy a németek, akár a szexuális szolgáltatásért cserébe menedéket nyújtó férfiak részéről – máig egyáltalán nem köztudott és nem is kutatott terület.

A teljes cikk itt olvasható:

Az erkölcsös divattól a válólevélig: a zsidó nők titkos élete

Milyen viselkedési, életvezetési előírások vonatkoznak az ortodox zsidó nők mindennapjaira? Miben mások az életük más világvallások női híveihez képest, ha válásról, abortuszról vagy a fogamzásgátlásról van szó? Merre induljon valaki, aki ma úgy dönt, kóser háztartást szeretne vezetni?

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp