A zsidó nők titkos élete

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Milyen viselkedési, életvezetési előírások vonatkoznak az ortodox zsidó nők mindennapjaira? Miben mások az életük más világvallások női híveihez képest, ha válásról, abortuszról vagy a fogamzásgátlásról van szó. A Magyar Zsidó Kulturális Egyesület (MAZSIKE) „Zsidónegyed női szemmel címmel szervezett sétát.A zsidó nők titkos élete

A nők a férfiúi kötelezettségek – az ellátás, a ruháztatás, valamint a kielégítő házasélet – elmaradásakor írhatják meg (tradicionálisan kóser lúdtollal, kóser papírra) a válólevelet, írja a videkicsajok.atlatszo.hu beszámolójában. Ezt egy kötött, úgynevezett get-formában szükséges papírra vetni, és ezen a ponton el is érkezünk a séta – számomra – egyik legmeglepőbb pillanatához, miszerint Ady Endre Elbocsátó, szép üzenet című verse is egy ilyen, get-formában írt költemény.

A házasság alappillére tehát a jól működő szexuális élet, amelyet a nőnek minden menstruációs ciklust követő rituális tisztító fürdőzéssel is biztosítania kell. Mindez a mikvében történik, ahol a szertartás (és az azt megelőző készülődés) során csak a mikve női alkalmazottja lehet jelen, de más nő nem. A mikvébe járás olyannyira intim dolog, hogy az esti órákban a mikve felé sétáló hölgyektől sem illik megkérdezni, merre tartanak.

Dohi Gabriella ezt már a Kazinczy utcai mikve előtt mondja, ami egyben utunk utolsó állomása is. Itt térünk ki azokra a kérdésekre is, amelyek más világvallásokban is rendkívül megosztóak: a fogamzásgátlásra, az abortuszra és a nők sérelmére elkövetett erőszakra.

A fogamzásgátlás és az abortusz, ahogyan a többi vallás esetében is, alapvetően nem támogatandó, tiltott dolog, de bizonyos esetekben a rabbi tanácsára dönthet mellettük egy nő. Ha például az édesanya állapota a magzatot veszélyezteti (és fordítva), ha – éhínség idején – a meglévő gyerekek életét veszélyeztetné még egy gyermek születése, vagy ha a terhesség erőszak következménye.

Az utolsó kérdéskörrel kapcsolatban Dohi Gabriella kiemeli: a tömeges, etnikai alapú nemi erőszak nálunk elsősorban a szovjet hadsereggel kapcsolatban élénken él a köztudatban, de a zsidó nők sérelmére elkövetett erőszak – akár a nyilasok vagy a németek, akár a szexuális szolgáltatásért cserébe menedéket nyújtó férfiak részéről – máig egyáltalán nem köztudott és nem is kutatott terület.

A teljes cikk itt olvasható:

Az erkölcsös divattól a válólevélig: a zsidó nők titkos élete

Milyen viselkedési, életvezetési előírások vonatkoznak az ortodox zsidó nők mindennapjaira? Miben mások az életük más világvallások női híveihez képest, ha válásról, abortuszról vagy a fogamzásgátlásról van szó? Merre induljon valaki, aki ma úgy dönt, kóser háztartást szeretne vezetni?

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on tumblr
Tumblr
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp