40 éves lett minden idők legsikeresebb izraeli slágere

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

A Hallelúja 1979-ben a Dzsingisz kánt lenyomva nyerte meg az Eurovíziós Dalfesztivált. Azóta több mint 200 verziója készült el, és majdnem még az izraeli himnuszt is veszélybe sodorta.

1979-ben Izrael zsinórban másodszor nyerte meg az Eurovíziós Dalfesztivált, ekkor a Gali Atari énekesnő által előadott Hallelúja című dallal szerezte meg az első helyezést. A Jeruzsálemben rendezett döntőn a Hallelúja olyan slágereket utasított maga mögé, mint például a Mándoki László-féle Dschinghis Khan. A dalnak akkora sikere volt akkoriban, hogy az Eurovíziót követően Izraelben még az a pletyka is elterjedt, hogy a kormány lecseréli a HaTikvát, és a Hallelúja lesz Izrael új nemzeti himnusza.

A Hallelúja persze a lehető legjobbkor jött Izrael számára, a hazai rendezésű dalfesztivál előtt pár nappal írták alá az Egyiptommal megkötött békeszerződést. És az akkori eufórikus állapotban valószínűleg semmi és senki sem vehette volna el ezt a győzelmet az izraeliektől.

De békeszerződés ide, hazai rendezés oda, a Hallelúja a mai napig a legnépszerűbb izraeli dalnak számít, eladási adatok, rádiókban való lejátszás, előadások és feldolgozások szempontjából egyaránt. Utóbbiból már több mint 200 változat készült el. Az Eurovízión előadott dalok között pedig a második helyen szerepel a sikerlistán, rögtön az ABBA Waterloo című megaslágere mögött, de azt ugye amúgy sem tudja már soha senki überelni.

(Haaretz)

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on tumblr
Tumblr
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp