Meghalt a kém, aki elkapta Adolf Eichmannt

92 éves korában Tel-Avivban elhunyt Rafi Eitan, korábbi Moszad-ügynök és izraeli politikus, aki 1960-ban az Adolf Eichmannt Argentínában elfogó csapatot irányította.

Rafi Eitan 1926-ban, Oroszországból bevándorolt zsidók gyermekeként egy kibucban született az akkori brit mandátum területén. 1948-ban megsérült a függetlenségi háborúban. Miután leszerelt a hadseregből először a belföldi elhárításhoz, a Sin Béthez csatlakozott. Gyorsan emelkedett a ranglétrán, és hamarosan a Sin Bét és a hírszerzés, a Moszad egyik vezetője lett.

Rafi Eitan az izraeli kormány ülésén 2006-ban

1960-ban Eitan vezette azt a Moszad-ügynökökből álló csapatot, amely Argentínában elfogta az ott rejtőzködő náci háborús bűnös Adolf Eichmannt. A holokauszt egyik legfőbb felelősének tartott Eichmannt Izraelbe vitték, ahol bíróság elé állították. A tárgyalás végén az izraeli bíróság bűnösnek találta hatmillió zsidó szisztematikus kiirtásában, és halára ítélte.

Eitan később Menáhem Begin izraeli kormányfő terrorizmusellenes tanácsadója lett, a ’80-as években azonban  napvilágra került, hogy az irányítása alatt álló hírszerző szervezet kémet épített be az amerikai védelmi minisztérium állományába. Jonathan Pollard át is adott amerikai információkat Izraelnek. 1985-ös lebukása után Pollardot 30 év börtönre ítélték, az FBI Eitan ellen is elfogató parancsot adott ki. Az ügy miatt akkor mélypontra süllyedt Izrael és az Egyesült Államok kapcsolata.

A ’90-es években Eitan mezőgazdasági és építőipari vállalkozásokba kezdett, főleg Kubában. 2006-ban pedig az Izraeli Nyugdíjasok a Kneszetben (GIL) párt színeiben bejutott a parlamentbe, és pártja a kormánykoalíciónak is tagja volt, így Ejtan nyugdíjügyi miniszter lett Ehud Olmert kormányában.

Eitant Benjamin Netanjahu miniszterelnök búcsúüzenetében az” izraeli hírszerzés egyik hősének” nevezte.  Reuven Rivlin államfő pedig „született harcosnak”, aki „mindig ragaszkodott küldetéséhez, és ahhoz, amit igaznak gondolt”.

(444, Szombat)

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on tumblr
Tumblr
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp