Mein Kampf címmel adnak elő egy darabot egy varsói színházban

Az előadás rendezője azt mondja, a célja, hogy bemutassa, a ma használatos nyelv rosszabb, mint Hitler nyelvezete volt.

Máskor is a viták kereszttüzébe került már ez a varsói színház, amely ismét sokak idegeit fogja borzolni legfrissebb Mein Kampf című előadásával.

A New York Times számolt be nemrég arról, hogy a lengyel Powszechny Színház legújabb bemutatójában Adolf Hitler művéből egy az egyben átvett idézetek szerepelnek. A színház weboldalán szereplő információk szerint a darabot múlt szombaton mutatták be Jakub Skrzywanek rendezésében.

„Azt vizsgáljuk, hogy a Mein Kampfban szereplő gondolatok mennyire időtállók 90 év elteltével”, írja a színház a weboldalán közzétett szinopszisban. „Hitler nyelvének és beszédmódjának vizsgálata segítségével arra keressük a választ, hogy milyen nyelvet használunk ma, beleértve a gyűlöletbeszédet. Feltesszük a kérdést: hány mondat hangzott el, mielőtt a holokauszt bekövetkezett, és még hány mondatnak kell elhangzania ahhoz, hogy a történelem megismételje önmagát.”

A leírásból azonban nem derül ki, hogy a darab és a jelenetek miként épülnek fel.

Mein Kampf – Teatr Powszechny

reżyseria – Jakub Skrzywanek dramaturgia – Grzegorz Niziołek scenografia i kostiumy – Agata Skwarczyńska muzyka – Karol Nepelski ruch – Agnieszka Kryst wideo – Magda Mosiewicz asystentka scenografki – Karolina Srpkowá inspicjentka – Barbara Sadowska obsada – Mamadou Góo Bâ, Klara Bielawka, Aleksandra Bożek, Arkadiusz Brykalski, Natalia Łągiewczyk, Oskar Stoczyński

A Times szerint az egyik jelenet egy művészeti galériában játszódik, ahol két színész hangosítja ki Hitler modern művészetet helytelenítő szavait. Egy másik jelenetben egy vacsoraasztalt látunk, a szereplők a könyvből idézett antiszemita kijelentéseket tesznek udvarias beszélgetés formájában, miközben levest szürcsölnek.

2017-ben a színház fenyegető leveleket kapott, és sokan tiltakoztak, miután bemutatták a katolikus egyházról szóló Az átok című darabot, amely kritikával illette a szexuális zaklatásokat eltusoló papságot, és egy olyan jelenetet is tartalmazott, ahol a pápa szobrával az egyik színész orális szexet létesít. A színház előtt zajló tüntetések néha erőszakba torkolltak, de a darabot nem vették le műsorról.

Az elmúlt hónapokban feszült lett a viszony Lengyelország és Izrael között, miután diplomáciai vita alakult ki a lengyelek holokausztban betöltött szerepéről. Az utóbbi időben nőttek az antiszemita bűncselekmények Európában, múlt héten pedig azért ítéltek egy lengyel lapot, mert a címoldalán egy útmutatót tett közzé „hogyan állapítsuk meg, ki a zsidó” címmel.

A darab rendezője azonban a párbeszéd híve: „szeretném megmutatni, milyen nyelvet használnak a politikusok, milyen nyelvet használunk mi, nap mint nap. Szerintem ma rosszabb a helyzet Lengyelországban, mint Hitler idején”, mondta Skrzywanek. Szerinte ma erősödik az antiszemitizmus Lengyelországban, és szeretné, ha megindulna erről a gondolkodás mind a konzervatív, mind a liberális oldalon.

 

A Powszechny Színház szerint a Mein Kampf erősen vitatott mű, de még ma is jelentős a hatása, a nemzetközi diskurzus részét alkotja.

„Akárki akármit mond, egyike a legnagyobb hatású 20-dik századi könyveknek”, írja a színház az oldalán. „Megtalálható online és néhány országban még a könyvesboltokban is hozzáférhető. A Google szerint 0,35 másodperc alatt lehet elérni az online lengyel kiadást.

A színház nem kíván egyedüli bűnösként rámutatni az emberekre, fontosnak tartják a társadalmi környezetet, amely táplálja a gyűlölet újjáéledését.

Warsaw theater staging ‘Mein Kampf’ play

Dear Reader, As you can imagine, more people are reading The Jerusalem Post than ever before. Nevertheless, traditional business models are no longer sustainable and high-quality publications, like ours, are being forced to look for new ways to keep going. Unlike many other news organizations, we have not put up a paywall.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp