25 év után találkozhatnak ismét a zsidó árvaházak egykori lakói

A Nácizmus Üldözötteinek Országos Egyesülete (NÜB) csaknem 25 év után újra megrendezi a magyarországi zsidó hitközségek gyermekotthonaiban 1944-1948 között befogadott árvák találkozóját. A szervezet az érintettek jelentkezését várja.

1944 és 1948 között a magyar zsidó hitközségek a Joint támogatásával több ezer árvát fogadtak be budapesti és vidéki gyermekotthonokban. Ilyen árvaházak Budapesten, Algyőn, Békéscsabán, Csornán, Debrecenben, Deszken, Győrben, Lillafüreden, Pécsett és Szegeden is működtek. Az egykori növendékek 1995. szeptemberében tartottak egy találkozót a Bálint Házban, ahol a néhai Schweitzer József országos főrabbi köszöntötte a résztvevőket. Az akkori találkozóra több százan érkeztek, sokan külföldről.

A Budai Izraelita Hitközség Zsigmond utcai iskolájának diákjai az 1947/48-as tanévben (Fotó: Pedagógiai Folyóiratok)

Most a Nácizmus Üldözötteinek Országos Egyesülete (NÜB) újra megrendezi az egykori árva növendékek találkozóját, és arra kéri az érintetteket, hogy 2019. július végéig az alábbi elérhetőségeken jelentkezzenek:

  • Postacím: Nácizmus Üldözötteinek Országos Egyesülete (NÜB), H-1054 Budapest,Tüköry utca 3.
  • E-mail: nub@intellimail.hu
  • Telefonszám: +36-1-343-3898 (hétfőtől csütörtökig 8.30-12 óra között).

Schiffer János, a NÜB elnöke a mazsihisz.hu-nak elmondta, hogy „habár az 1944-48 között befogadott árvák ma már hetven év fölöttiek, nagyon reméli, hogy a NÜB felhívására sokan jelentkeznek majd, hogy együtt idézzék föl a menedéket adó gyerekotthonok, az egykori nevelők és a már nem élő társak emlékét”.

A jelentkezés után a szervezők személyes értesítést küldenek a résztvevőknek, és közlik az árvaházi találkozó helyszínét, időpontját, tervezett programját.

(mazsihisz.hu)

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp