Náci haláltáborokba szervez körutazást a hírhedt holokauszttagadó

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

David Irving négy Lengyelországban található „vitatott” náci haláltáborba szervez körutazást. Izrael a lengyel kormányhoz fordult, hogy ne engedélyezzék a holokauszttagadó történész belépését az országba.

Kilenc napos körutazást szervez a hírhedt brit holokauszttagadó David Irving Lengyelországba. A túra szeptember 1-jén, tehát Lengyelország lerohanásának évfordulóján kezdődne, és olyan állomásokat érintene, mint a treblinkai, a sobibóri, a belzeci és a majdaneki – Irving szerint vitatott – haláltáborok. De a program szerint az érdeklődők Hitler egykori Wolfsschanze (Farkassánc) elnevezésű bunkerébe és Himmler SS-parancsnok korábbi főhadiszállására is ellátogatnának.

David Irving

A magát Hitler szakértőnek tartó Irving utoljára 2011-ben szervezett hasonló körutat, akkor a Majdanekben található krematórium épületét hamisítványnak nevezte, amelyet szerinte a háború után építettek oda. Irving kezdetben azt állította, hogy Hitler nem volt tudatában a zsidók megsemmisítésére irányuló programnak, majd később már a teljes holokauszt tagadásába kezdett, és azt hangoztatta, hogy nincs bizonyíték a gázkamrák létezésére Auschwitzban.

A holokauszttagadó történész körutazása ellen többen is tiltakoztak. A brit holokauszt oktatással foglalkozó alapítvány, a HET vezetője, Karen Polock szerint Irving látogatása meggyalázza a holokauszt áldozatainak emlékét. A holokauszttagadás pedig szimpla antiszemitizmus akadémiai köntösbe csomagolva. Az Auschwitz Emlékmúzeum azt közölte, hogy a holokauszt tagadása egy összeesküvés-elmélet, amely ugyan hasonlít a laposföld-elmélethez, csak éppen antiszemitizmust és gyűlöletet rejt magában. A múzeum abban reménykedik, hogy a túra nem fog létrejönni.

Ezt szeretné elérni Izrael is. Naftali Bennett diaszpóraügyi miniszter levélben kérte az izraeli lengyel nagykövetet, hogy országa tagadja meg a belépést a holokauszttagadó történésztől, és ne tegye lehetővé Irving náci túráját.

2000-ben Irving rágalmazásért beterelte Deborah Lipstadt történészt, akinek a bíróság előtt kellett bizonyítania, hogy a holokauszt igenis megtörtént. Irving elvesztette a pert, aminek történetéről Tagadás címmel film is készült, amelyet Magyarországon a Budapesti Zsidó Filmfesztivál (ZSiFi) közönsége láthatott először. Ez alkalomból Lipstadt Budapestre érkezett a ZsiFi vendégeként.

Irvinget a gyűlölet és antiszemitizmus mozgatta – Kibic Magazin

Az ezredfordulón négy évig tartó per során kellett bebizonyítania, hogy a holokauszt megtörtént. Deborah Lipstadt történész, egyetemi tanár, a Clinton-kormányzat alatt a holokauszt-emléktanács tagja most a Budapesti Zsidó Filmfesztivál díszvendége lesz, a Tagadás című filmben Rachel Weisz személyesíti meg. A per során volt e olyan pillanat, amikor azt érezte, hogy akár veszíthet is?

David Irving is többször járt Magyarországon, 2003-ban például a köztévé Éjjeli menedék című műsorában oszthatta zavartalanul nézeteit. A műsorba az a Siklósi Beatrix hívta meg, aki most az M5 csatorna igazgatója. Ennek a csatornának egyik műsorában beszéltek nemrég arról, hogy az 1945-ös budapesti kitörési kísérletben résztvevő magyar SS-katonák többsége megérdemli a hősi jelzőt, hiszen nem csak Budapestet, de egész Európát is védték.

(JTA, Jewish News)

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on tumblr
Tumblr
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp