Náci haláltáborokba szervez körutazást a hírhedt holokauszttagadó

David Irving négy Lengyelországban található „vitatott” náci haláltáborba szervez körutazást. Izrael a lengyel kormányhoz fordult, hogy ne engedélyezzék a holokauszttagadó történész belépését az országba.

Kilenc napos körutazást szervez a hírhedt brit holokauszttagadó David Irving Lengyelországba. A túra szeptember 1-jén, tehát Lengyelország lerohanásának évfordulóján kezdődne, és olyan állomásokat érintene, mint a treblinkai, a sobibóri, a belzeci és a majdaneki – Irving szerint vitatott – haláltáborok. De a program szerint az érdeklődők Hitler egykori Wolfsschanze (Farkassánc) elnevezésű bunkerébe és Himmler SS-parancsnok korábbi főhadiszállására is ellátogatnának.

David Irving

A magát Hitler szakértőnek tartó Irving utoljára 2011-ben szervezett hasonló körutat, akkor a Majdanekben található krematórium épületét hamisítványnak nevezte, amelyet szerinte a háború után építettek oda. Irving kezdetben azt állította, hogy Hitler nem volt tudatában a zsidók megsemmisítésére irányuló programnak, majd később már a teljes holokauszt tagadásába kezdett, és azt hangoztatta, hogy nincs bizonyíték a gázkamrák létezésére Auschwitzban.

A holokauszttagadó történész körutazása ellen többen is tiltakoztak. A brit holokauszt oktatással foglalkozó alapítvány, a HET vezetője, Karen Polock szerint Irving látogatása meggyalázza a holokauszt áldozatainak emlékét. A holokauszttagadás pedig szimpla antiszemitizmus akadémiai köntösbe csomagolva. Az Auschwitz Emlékmúzeum azt közölte, hogy a holokauszt tagadása egy összeesküvés-elmélet, amely ugyan hasonlít a laposföld-elmélethez, csak éppen antiszemitizmust és gyűlöletet rejt magában. A múzeum abban reménykedik, hogy a túra nem fog létrejönni.

Ezt szeretné elérni Izrael is. Naftali Bennett diaszpóraügyi miniszter levélben kérte az izraeli lengyel nagykövetet, hogy országa tagadja meg a belépést a holokauszttagadó történésztől, és ne tegye lehetővé Irving náci túráját.

2000-ben Irving rágalmazásért beterelte Deborah Lipstadt történészt, akinek a bíróság előtt kellett bizonyítania, hogy a holokauszt igenis megtörtént. Irving elvesztette a pert, aminek történetéről Tagadás címmel film is készült, amelyet Magyarországon a Budapesti Zsidó Filmfesztivál (ZSiFi) közönsége láthatott először. Ez alkalomból Lipstadt Budapestre érkezett a ZsiFi vendégeként.

Irvinget a gyűlölet és antiszemitizmus mozgatta – Kibic Magazin

Az ezredfordulón négy évig tartó per során kellett bebizonyítania, hogy a holokauszt megtörtént. Deborah Lipstadt történész, egyetemi tanár, a Clinton-kormányzat alatt a holokauszt-emléktanács tagja most a Budapesti Zsidó Filmfesztivál díszvendége lesz, a Tagadás című filmben Rachel Weisz személyesíti meg. A per során volt e olyan pillanat, amikor azt érezte, hogy akár veszíthet is?

David Irving is többször járt Magyarországon, 2003-ban például a köztévé Éjjeli menedék című műsorában oszthatta zavartalanul nézeteit. A műsorba az a Siklósi Beatrix hívta meg, aki most az M5 csatorna igazgatója. Ennek a csatornának egyik műsorában beszéltek nemrég arról, hogy az 1945-ös budapesti kitörési kísérletben résztvevő magyar SS-katonák többsége megérdemli a hősi jelzőt, hiszen nem csak Budapestet, de egész Európát is védték.

(JTA, Jewish News)

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp