Sokkolta az új-zélandi zsidókat a helyi muszlimok lemészárlása

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Részvétüket fejezték ki a helyi zsidó szervezetek a christchurchi két mecsetben legyilkolt 49 ember halála kapcsán. Néhány órával a gyilkosságok után a pittsburghi zsidó szervezetek pénzgyűjtésbe kezdtek az új-zélandi muszlim közösség megsegítésére.

Új-Zéland Zsidó Önkormányzatát mélyen lesújtotta a támadások híre, amelynek során egy fegyveres fehér férfi több tucat embert mészárolt le egy félautomata fegyverrel. A vérengzést filmre is vette és élőben közvetítette. A felvételen hallani az áldozatok halálhörgését, és látni, ahogy a gyilkos a tömegbe lő.

A támadást akkor követték el, amikor az emberek múlt hét péntek este a mecsetbe igyekeztek imádkozni. Ez az eset volt Új-Zéland történetének legtöbb halálos áldozatot követelő ügye.

„Minden támogatásunkat és segítségünket felajánljuk a muszlim közösségnek, és velük együtt szeretnénk fellépni a terror és a rasszizmus ellen”, mondta Stephen Gordon, az új-zélandi Zsidó Önkormányzat elnöke a JTA-nak.

Az új-zélandi Holokauszt Központ, Ausztrália és Új-Zéland Rabbinikus Tanácsa és más vezető zsidó szervezetek is támogatásukról biztosították a muszlim közösséget.

Ronald S. Lauder, a Zsidó Világkongresszus elnöke is részvétét és megdöbbenését fejezte ki a szörnyű eset kapcsán írt nyilatkozatban.

Amerikai politikusok párhuzamot vontak a mecsetekben elkövetett mészárlás és a tavaly októberi pittsburghi vérengzés között, ahol 11 zsidó ember vesztette életét.

Néhány órával a gyilkosságok után a pittsburghi zsidó szervezetek pénzgyűjtést kezdeményeztek az új-zélandi muszlim közösség részére.

A gyilkos egy fehér felsőbbrendűséget hirdető férfi, akinek egyik fegyverén Hunyadi János neve is szerepelt

A gyilkosságok elkövetésével a 28 éves Brenton Tarrant ausztrál fitness edzőt vádolják. További két férfi és egy nő is letartóztatásba került az üggyel kapcsolatban. A helyszínen több robbanóeszközt is találtak az egyik gyanúsított kocsijában.

A gyilkos elmondása szerint Oswald Mosley brit fasiszta volt az egyik példaképe. Az elkövető által használt fegyvereket szinte ellepték a fehér festékkel felvitt szélsőjobboldali és fehér felsőbbrendűséget hirdető feliratok.

Az AP riportja szerint az egyik fegyveren a törökök ellen harcoló Hunyadi János, illetve az egyik táron a 15. században élt Horogszegi Szilágyi Mihály, a Magyar Királyság régense, erdélyi vajda neve is fel volt tüntetve.

A felvételen egyebek között Radovan Karadzic volt boszniai szerb elnököt dicsőítő szerb nacionalista dalt hallani. Karadzicot a hágai Nemzetközi Törvényszék (ICTY) a boszniai muszlimok ellen elkövetett népirtás, emberiesség elleni és háborús bűncselekményekért ítélte el.

Zárva maradtak a zsinagógák a múlt hétvégén Új-Zélandon

A múlt héten biztonsági okok miatt zárva maradtak a zsinagógák szombaton Új-Zélandon. A Zsidó Ügynökség elnöke, Isaac Herzog azt írta pénteken egy Twitter üzenetben: „A történelemben először fordul elő, hogy Új-Zéland zsinagógái zárva maradnak Sabbatra. […] A zsidó közösség szolidaritást vállal a gyászoló családokkal.”

A Zsidó Önkormányzat szóvivője elmondta, hogy a rendőrség tanácsára döntöttek a zsinagógák zárva tartása mellett. A CNN ezt a döntést egyébként a szolidaritás jeleként is értelmezte.

Nagy-Britannia Közösségi Biztonsági Szervezete is extra elővigyázatosságra intette az imahelyeket a mészárlást követően.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on tumblr
Tumblr
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp