Az összeomlás veszélye fenyegeti Zugló elfeledett zsinagógáját

A Bosnyák tér közelében található egykori zsinagóga ugyan helyi védelem alá került, az épület tulajdonosai azonban nem igazán törik magukat, hogy elvégezzék a megkövetelt karbantartási munkálatokat. Így viszont nem sok esély marad a korábbi zsidó imaház megmaradására.

A 24.hu Budapest rejtett zugait bemutató sorozatában ezúttal a Bosnyák térről néhány lépésnyire található Jávorka Ádám utcai zsinagógával foglalkozott. A korábbi zsidó imaház jelenleg inkább hasonlít egy lebontás előtt álló épületre, amely bármelyik pillanatban magától összedőlhet. Egykori funkciójára csupán az oldalhomlokzat feletti Dávid-csillag emlékeztet.

A Jávorka Ádám utcai zsinagóga (Fotó: 24.hu)

A zsinagógát Zugló egyik legrégebbi házából, egy 1870-es években épült nyaralóból alakították ki az 1910-es években. A II. világháború előtti időszakban a zuglói zsidó közösség öt másik imaházat is felavatott, ezek közül már csak a jelenleg felújítás alatt álló Thököly úti zsinagóga működik.

Sok zsinagógától eltérően a Jávorka Ádám utcába a holokausztot követően is visszatértek a hívek, az épület egészen 1988-ig imaházként működött. Igaz, a háborúban elpusztult az eredeti épület templomként szolgáló szárnya, ezért a háborút követően a jelenleg még éppen csak álló, korábbi kultúrteremben alakították ki a zsinagógát, amelyet 1948-ban ismeretlenek megrongáltak.

A folyamatosan romló állapotú épületet a rendszerváltást követően a Habonim Dror zsidó ifjúsági szervezet használta egy ideig. A ’90-es években pedig még az is felmerült, hogy egy holokauszt tematikájú kiállítást költöztetnének az egykori zsinagógába, ebből azonban végül nem lett semmi.

Fotó: Járókelő

A 24 cikke felidézi, hogy 2015-ben még Karácsony Gergely zuglói polgármester a Facebook oldalán jelentette be, hogy egy értékvédelmi munkacsoportot hoztak létre annak érdekében, hogy szép sorjában felújítsák a kerület felújításra szoruló műemlék épületeit, köztük a Jávorka Ádám utcai zsinagógát.

A Zuglói Önkormányzat 2018-ban ugyan kerületi helyi védelem alá helyeztette az épületet, a kerületi építéshatósági osztály azonban nem látja biztosítottnak a védett értékek védelmét. Az önkormányzati dokumentációból ugyanis kiderül, hogy a karbantartási munkák elvégzésére felszólított tulajdonosok 2017 óta nem tettek eleget a kötelezettségeiknek.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp