Nehéz helyzetbe kerülhet az Auróra az este 10 utáni zárással

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

A mai napon arról döntött a Fővárosi Ítélőtábla, hogy az Auróra este 10 óra után nem folytathat kereskedelmi tevékenységet. A helyiség üzemeltetői szerint ez az egész civil ház fennmaradását súlyosan veszélyezteti.

„A mai tárgyaláson az Auróra ellen ítélt a bíróság. Nem lepődtünk meg. Innentől már fix, hogy 22:00 után a továbbiakban nem folytathatunk kereskedelmi tevékenységet, ami az egész civil ház fennmaradását súlyosan veszélyezteti” – olvasható az Auróra Facebook oldalán megjelent közleményben. A helyiség működtetői úgy látják, hogy a döntés az uralkodó politikai rendszert és annak céljait figyelembe véve könnyen értelmezhető, jogi szempontból annál kevésbé, emiatt pedig a Kúriához fognak fordulni.

Mint írják, az önkormányzat és a bíróság a hátuk mögött folytatott le bizonyítási eljárást, amit az egész per és tárgyalás alatt nem osztottak meg velük, csupán az ítélet indoklásában. Az indoklás pedig többek között a rendőrség és az önkormányzat korábban már jogsértőnek ítélt vegzálására is hivatkozott. A Józsefvárosi Önkormányzat ugyanis korábban már többször is kísérletet tett az Auróra bezáratására, illetve működésének ellehetetlenítésére.

A Marom Egyesület által működtetett Auróra több civil szervezetnek is otthont ad, így a Kibic Szövetséghez tartozó Dor Hadas zsidó közösségnek is. De itt működik többek között az Utcajogász, a Budapest Pride, az Átlátszó, a Food Not Bombs, a Közélet Iskolája, a Roma Sajtóközpont vagy éppen az Utcáról Lakásba Egyesület.

A civil ház fenntartásának költségeit zömében a kereskedelmi tevékenység bevételeiből tudják fedezni, ezért jelentene súlyos veszteséget, ha este 10 után be kellene zárniuk a pultot. Korábban egyébként a Mazsihisz is aggodalmát fejezte ki az Auróra körülötti események miatt.

A Mazsihisz aggodalommal figyeli az Auróra körüli eseményeket – Kibic Magazin

Kivétel nélkül mindenkinek be kell tartania az összes jogszabályi előírást, de legalább ennyire fontos, hogy a jogalkalmazás ne válhasson az önkény eszközévé. A Mazsihisz honlapján fejezte ki aggodalmát az Auróra körülötti események miatt. Június közepén az Aurórában 14 órán át razziázott nagy erőkkel kivonulva a rendőrség és az eredmény néhány kisebb mennyiségű kábítószert birtokló fogyasztó előállítása volt.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on tumblr
Tumblr
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp