Nehéz helyzetbe kerülhet az Auróra az este 10 utáni zárással

A mai napon arról döntött a Fővárosi Ítélőtábla, hogy az Auróra este 10 óra után nem folytathat kereskedelmi tevékenységet. A helyiség üzemeltetői szerint ez az egész civil ház fennmaradását súlyosan veszélyezteti.

„A mai tárgyaláson az Auróra ellen ítélt a bíróság. Nem lepődtünk meg. Innentől már fix, hogy 22:00 után a továbbiakban nem folytathatunk kereskedelmi tevékenységet, ami az egész civil ház fennmaradását súlyosan veszélyezteti” – olvasható az Auróra Facebook oldalán megjelent közleményben. A helyiség működtetői úgy látják, hogy a döntés az uralkodó politikai rendszert és annak céljait figyelembe véve könnyen értelmezhető, jogi szempontból annál kevésbé, emiatt pedig a Kúriához fognak fordulni.

A mai tárgyaláson az Auróra ellen ítélt a bíróság. Nem lepődtünk meg. Innentől már fix, hogy 22:00 után a továbbiakban…

Geplaatst door Auróra op Donderdag 14 maart 2019

Mint írják, az önkormányzat és a bíróság a hátuk mögött folytatott le bizonyítási eljárást, amit az egész per és tárgyalás alatt nem osztottak meg velük, csupán az ítélet indoklásában. Az indoklás pedig többek között a rendőrség és az önkormányzat korábban már jogsértőnek ítélt vegzálására is hivatkozott. A Józsefvárosi Önkormányzat ugyanis korábban már többször is kísérletet tett az Auróra bezáratására, illetve működésének ellehetetlenítésére.

A Marom Egyesület által működtetett Auróra több civil szervezetnek is otthont ad, így a Kibic Szövetséghez tartozó Dor Hadas zsidó közösségnek is. De itt működik többek között az Utcajogász, a Budapest Pride, az Átlátszó, a Food Not Bombs, a Közélet Iskolája, a Roma Sajtóközpont vagy éppen az Utcáról Lakásba Egyesület.

A civil ház fenntartásának költségeit zömében a kereskedelmi tevékenység bevételeiből tudják fedezni, ezért jelentene súlyos veszteséget, ha este 10 után be kellene zárniuk a pultot. Korábban egyébként a Mazsihisz is aggodalmát fejezte ki az Auróra körülötti események miatt.

A Mazsihisz aggodalommal figyeli az Auróra körüli eseményeket – Kibic Magazin

Kivétel nélkül mindenkinek be kell tartania az összes jogszabályi előírást, de legalább ennyire fontos, hogy a jogalkalmazás ne válhasson az önkény eszközévé. A Mazsihisz honlapján fejezte ki aggodalmát az Auróra körülötti események miatt. Június közepén az Aurórában 14 órán át razziázott nagy erőkkel kivonulva a rendőrség és az eredmény néhány kisebb mennyiségű kábítószert birtokló fogyasztó előállítása volt.

  • Ha tetszett a cikkünk, támogass minket! Ezzel hozzájárulhatsz ahhoz, hogy zsidó közösségi portálként minél több és színesebb anyagot közölhessünk a Kibicen. Minden adományt szívesen veszünk! Bankszámlaszám: CIB 10701324-67817975-51100005


    Egyszeri támogatás:

    Havi támogatás:

Share on facebook
Facebook 0
Share on twitter
Twitter
Share on tumblr
Tumblr
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp