Netanjahu: Izrael minden polgára számára egyenlő jogokat nyújtó demokrácia

Izrael az egyenlő jogokat élvező arab polgárai számára is demokratikus jogállam – reagált szerdán a Twitteren Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök Recep Tayyip Erdogan török elnök bírálatára.

„Erdogan török diktátor az izraeli demokráciát támadja, miközben török újságírókkal és bírókkal vannak tele a börtönök. Micsoda vicc!” – írta az izraeli kormányfő. Előzőleg kedden a török elnök szóvivője nyílt rasszizmussal vádolta meg Netanjahut, mert az izraeli kormányfő azt mondta, Izrael nem minden polgárának az állama, csak a zsidó népé.

„Izraelben senki sem másodosztályú állampolgár. Izrael demokrácia, melyben minden izraeli, s köztük a közel kétmillió arab állampolgár is egyenlő jogokat élvez” – hangsúlyozta Netanjahu. „De Izrael az egyetlen zsidó állam is. Dávid-csillag van a zászlaján, a Hatikva a himnusza, a héber a hivatalos nyelve, és a zsidóknak joguk van letelepedni a földjén” – tette hozzá. 

Netanjahu nagy port kavart vasárnapi üzenetében azt írta, hogy Izrael nem minden polgárának a nemzetállama, hanem csakis a zsidó népé, s ezzel sokak szerint kirekesztette az ország arab lakosságát.

Az izraeli miniszterelnök az Instagram-oldalán reagált így a népszerű színésznő, Rotem Szela szavaira, aki az ország lakosságának mintegy 17,5 százalékát kitevő arab kisebbséggel kapcsolatban szombaton leszögezte: Izrael állam minden polgárának az állama. Netanjahu később megismételte a Szelának szánt választ kabinetjének heti ülésén is, ahol a többi közt a tavaly júliusban elfogadott nemzetállami törvényre is hivatkozott.

Felháborodtak az Izraelhez lojális drúzok a nemzetállam törvény miatt – Kibic Magazin

Az izraeli drúz kisebbség vezetői a legfelsőbb bíróságnál tiltakoznak a múlt héten elfogadott zsidó nemzetállam törvény miatt. A kormányban olyan miniszter is akad, aki szerint emiatt változtatni kellene a törvény szövegén.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp