Heisler: nem az antiszemitizmusra vezethetők vissza a kormánnyal fennálló viták

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Az Európai Néppárt (EPP) több tagja kezdeményezte nemrég a Fidesz kizárását a frakcióból. Ez ügyben utazott Budapestre Manfred Weber frakcióvezető, aki a látogatása során találkozott a Mazsihisz elnökével, Heisler Andrással is, hogy tájékozódjon a magyar zsidóság helyzetéről.

Vannak alapvető értékek, amelyeket az EPP minden tagpártjának, így a Fidesznek is tiszteletben kell tartania – mondta a Dohány utcai zsinagógában tett látogatásakor Manfred Weber.

Meg kell szüntetni minden EU- és Brüsszel-ellenes kampányt

Manfred Weber elmondta: a pártcsalád 80 tagból áll, közülük 13 kérte a Fidesz kizárását vagy felfüggesztését. A politikus mindegyik tagpárttal beszélni akar.

Kedvező fejleménynek nevezte, hogy Orbán Viktor tudomásul vette, a Brüsszel- és Európai Unió-ellenes plakátkampányt az EPP nem tartja elfogadhatónak, ezért az nem is fog folytatódni.

Manfred Weber és Orbán Viktor

A Fidesznek minden Brüsszel- és Európai Unió-ellenes kampányt be kell szüntetnie, el kell távolítani a Brüsszel-ellenes plakátokat és garantálnia kell, hogy a jövőben sem lesznek ilyen kampányok – mondta Manfred Weber.

A politikus kitért arra is, hogy jó megoldásnak tartaná, ha a magyar kormányfő bocsánatot kérne azokért a problémákért, amelyeket az EPP más pártjainak okozott.

Kérdésre válaszolva nyomatékosította, hogy nem fog spekulálni a március 20-ai, a Fidesz kizárásáról szóló EPP-s szavazásról. Újságíróknak úgy fogalmazott: meg fogják látni, hogy az elkövetkező napokban hogyan lép Orbán Viktor.

A közbeszéd radikalizálódása konfliktust okoz a zsidó közösségben

A politikus, miután a zsinagóga kertjében, az Emanuel-emlékfánál elhelyezte az emlékezés kövét, azt mondta, “azért vagyok itt, hogy világossá tegyük”: amikor európai politikával foglalkozunk, figyelembe vesszük a kisebb közösségeket is.

Hozzátette: egész Európában növekszik az antiszemitizmus, és a politikusoknak egyértelműen ki kell állniuk amellett, hogy mindenki szabadon gyakorolhassa vallását.

Manfred Weber és Heisler András

Heisler Andrással folytatott megbeszélése során a Mazsihisz elnöke elmondta: a zsidó közösség fizikai értelemben nem érzi magát fenyegetve, és fontos a hazai zsidóság számára az is, hogy jó a kapcsolat a magyar kormány és Izrael között.

Heisler András “nem hallgatta el azokat az emlékezetpolitikai kérdéseket, hatalomgyakorlási technikákat és a közbeszéd radikalizálódásának jeleit sem, amelyek a zsidó közösség számára konfliktusokat okoznak, de hangsúlyozta, hogy az Orbán-kormány tiszteli a zsidóság vallási és kulturális hagyományait, a fennálló viták nem az antiszemitizmusra vezethetők vissza”.

A Mazsihisz elnöke arra kérte az EPP-t, hogy “a Fidesz megítélésében a fentieket figyelembe véve mérlegeljen

A legégetőbb probléma a CEU ügye

Az Európai Néppárt frakcióvezetője budapesti látogatása során három fő problémát nevezett meg Magyarországgal kapcsolatban: az ország ellen az uniós szerződés 7. cikkelye szerinti eljárást, a Magyarország ellen az európai bíróságokon zajló kötelezettségszegési pereket és a Közép-európai Egyetem (CEU) ügyét.

Legfontosabbnak a CEU ügyét nevezte, amelyről leszögezte: a tudomány szabadsága alapvető érték az EU-ban, ezért is beszélt az egyetem igazgatójával, mielőtt Orbán Viktorral találkozott. Olyan lehetőséget keresnek, amely garantálja: Budapesten a jövőben is hozzá lehessen jutni majd amerikai diplomához.

Elmondta: ennek érdekében tárgyalt a Müncheni Műszaki Egyetemmel, a BMW-vel és amerikai egyetemekkel, hogy új tanszékek finanszírozásával Budapesten maradhasson a CEU.

Kapcsolódó cikk:

Az Európai Néppárt frakcióvezetője a Mazsihisz elnökével tárgyalt | Mazsihisz

Az Európai Néppárt Budapesten tartózkodó frakcióvezetője, Manfred Weber megbeszélést kezdeményezett Heisler Andrással, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) elnökével. A legnagyobb hazai zsidó egyház vezetője tájékoztatta a politikust a Mazsihisz és a magyar kormány kapcsolatáról, s különböző, a zsidó közösséget érintő kérdésekről.

 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on tumblr
Tumblr
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp