Nem sértett törvényt a patkányokkal díszített zsidó bábok felvonultatása a belga karneválon

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

A belga antidiszkriminációs hatóság szerint nem sértett meg semmilyen törvényt, hogy régi antiszemita sztereotípiákra hajazó bábukat vonultattak fel március 3-án egy flandriai karneválon, amely szerepel a szellemi világörökség listáján.

A múlt héten beszámoltunk arról, hogy a menet élén haladó karneváli kocsin két pajeszos, szakállas, kalapos, kampós orrú férfit ábrázoló, nagyméretű rózsaszín bábu volt látható, amelyeket egy széf mellett pénzeszsákok és patkányok vettek körül.

A helyi zsidó szervezetek egyhangúlag ítélték  el az Aalst városában rendezett karneválon bemutatott, antiszemita ikonográfiát idéző díszletet. “Bár lehet, hogy nem voltak antiszemita szándékaik, ez akkor is elfogadhatatlan módja a viccelődésnek. A zsidóknak általában remek a humorérzékük, de ezen nem tudunk nevetni, ez rendkívül sértő” – mondta Hans Knoop a Zsidó Szervezetek Fóruma (FJO) képviseletében.

Az Európai Bizottság és az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete (UNESCO) is elítélte a történteket, utóbbi felszólította a belga hatóságokat, hogy foglaljanak állást az ügyben.

A belga esélyegyenlőségi és rasszizmus ellenes hatóság (UNIA) azt állapította meg, hogy a kritizált karneváli kocsi nem sértett meg semmiféle törvényt. “Megértjük, hogy egyesek sértve érezték magukat, de nem játszott közre semmiféle rossz szándék” – mondta a szervezet igazgatója a belga hírügynökség jelentése szerint.

Az egyenlő bánásmód hatóság ezért nem viszi bíróság elé az ügyet, de közvetíteni akar a város vezetői és a zsidó közösség között.

Kapcsolódó cikkünk:

Patkányokkal és pénzeszsákokkal “díszített” zsidó bábokkal vonultak fel Belgiumban – Kibic Magazin

Két nagyméretű vallásos zsidónak ábrázolt báb, pénzeszsákok és patkányokat kerültek a Vismooil”n nevű szervezet karavánja élére egy belga karneválon. Ezt követte a csoport maga, akik rózsaszínű “vallásos” öltözetben táncoltak és énekeltek különböző széfnek ábrázolt dobozok tetején, írja a TEV honlapja.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on tumblr
Tumblr
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp