A Sorsok Háza már nem csak a holokausztról szólna egy új elképzelés szerint

Gerő András történész egy teljesen új koncepciót vázolt fel a korábbi, sokak által vitatott elképzelés helyett. Eszerint a Sorsok Háza tematikája a magyar társadalom és az itt élő zsidók sokrétű viszonyát mutatná be.

A Sorsok Háza idén már biztosan nem fog megnyílni, a legutóbbi sajtóértesülések szerint az izraeli kormány világossá tette Orbán Viktor számára, hogy csak akkor járul hozzá az emlékközpont megnyitásához, ha annak narratívája egybevág az általánosan elfogadott történelemszemlélettel. Ezért most Köves Slomó, a projektért tavaly szeptember óta felelős EMIH vezető rabbija igyekszik a nemzetközi szakmai közvélemény támogatását elnyerni.

2019-ben sem nyílik meg a Sorsok Háza – Kibic Magazin

Orbán nem akar több botrányt, a Sorsok Háza új tulajdonosa, az EMIH pedig szeretné megnyerni magának a koncepcióhoz a nemzetközi szakmai közvéleményt. A hiteles kiállítási anyaghoz Köves Slomó szerint idő kell. A Sorsok Házáról tárgyalt Budapesten Köves Slomóval, az EMIH vezető rabbijával Paul Shapiro, a washingtoni Holokauszt Múzeum képviselője a héten, a Népszava információi szerint.

Gerő András történész, aki részt vett a korábbi koncepció kidolgozásában, most egy teljesen új ötlettel állt elő, amelyet a HVG internetes felületén írt le részletesen. Gerő ugyan a Schmidt Mária irányítása alatt működő Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány munkatársa, de most magánszorgalomból dolgozta ki saját verzióját, mert annyira nagyon elköteleződött a projekt mellett. A Népszava úgy tudja, Schmidt Mária nem vesz részt a Sorsok Háza további koncepciójának alakításában.

Gerő ötlete szinte teljes egészében eltér az eddigiektől. Mint írja, a név és az épület megváltoztatása nélkül egy olyan új koncepciót dogozott ki, ami a magyar társadalom és az itt élő zsidók modernitásban megélt sokrétű viszonyára vonatkozik, és nem kizárólagosan a holokauszt a tárgya. Ami így első hallásra eléggé a Rumbach utcai zsinagóga épületében készülő Együttélés Háza mögötti elképzelésre emlékeztet.

A zsidó és nem-zsidó együttélés kerül a megújuló Rumbach zsinagóga fókuszába – Kibic Magazin

A felújítási munkálatok kellős közepén jártunk a Rumbach utcai zsinagógában, ahol Kiss Henriett avatott be minket az itt létrejövő Együttélés Háza részleteibe. A Mazsihisz alelnökét nemrég nevezték ki a projekt koordinációs vezetőjének. A Rumbach utcai zsinagóga homlokzatáról már lekerültek az állványok, és láthatóvá vált, miként újult meg kívülről az épület.

A történész szerint egyébként azért lenne szükség a teljes koncepcióváltásra, mert nem tartja szerencsésnek, hogy a Sorsok Háza a „hegemón helyzetben” lévő izraeli Jad Vasem és a washingtoni Holokauszt Emlékmúzeum által diktált narratíva szerint jöjjön létre. „A magyar narratíva nem lehet ugyanaz, mint az izraeli vagy az amerikai, noha természetesen közös elemek szükségesek és lehetségesek” – vélekedik Gerő.

Az új koncepció a következő pontok szerint jönne létre:

  • A zsidó vallási reform kihívása
  • Az asszimiláció kihívása
  • A politikai cionizmus kihívása
  • Az antiszemitizmus kihívása
  • A szocializmus kihívása

Az egész projektnek Gerő elképzelése szerint csak felelőse lenne, ami lehetne az EMIH, Schmidt alapítványa, vagy akár valaki más is. A lényeg, hogy a fentebb felvázolt témacsoportok kidolgozását mindig az adott témakörhöz legjobban értők végezzék el. Például a vallási részt készíthetné a mazsihiszes Országos Rabbiképző és Zsidó Egyetem együtt Köves Slomóval. A cionizmus témájában az izraeli Herzl Múzeum nyújthatna segítséget, a holokauszt résznél pedig a Holokauszt Dokumentációs Központ és Emlékhely (HDKE) vállalhatna döntő szerepet.

Gerő András úgy gondolja, hogy a legjobb lenne ezzel a koncepcióval elmozdulni a jelenlegi „nem kívánatos” helyzettől, ez az új elképzelés ugyanis olyan megoldást nyújt, ami segíti a magyar társadalmat a maga kritikus önismeretében. „Nem sértjük meg a teremtett épület jellegét, nem változtatjuk meg az épület nevét és valami olyat teszünk bele, ami felülírja az eddigi ellentéteket, még akkor is, ha új és remélhetőleg termékeny vitákat eredményez” – összegzi saját koncepciójának bemutatását a történész.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp