Íme a 10 leginspirálóbb nő Izraelből

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Nagyszerű izraeli nők, akik fantasztikus dolgokat értek el az életük során. Ma, március 8-án ünnepeljük a Nemzetközi Nőnapot.

1. Golda Meir

Golda Meir sokoldalú tehetség volt. Cionista aktivista, tanár, kibucnyik, politikus és Izrael negyedik miniszterelnöke. 1898-ban született Kijevben, gyerekként az USA-ba emigrált a családjával, mielőtt Palesztinába költözött a férjével. Gyorsan bekapcsolódott az izraeli politikába, és ott is a legfelsőbb körökbe tartozott. Máig ő Izrael egyetlen női miniszterelnöke. Izrael Vas-Lady-jeként emlegetik, olyan időkben állta meg a helyét nőként, amikor szinte kizárólag férfiak uralták a politikát.

„Bízz magadban. Olyan ént alakíts ki, amivel egész életedben elégedett lehetsz. Hozd ki magadból a legtöbbet, és a legapróbb belső szikrákból is támaszd fel a teljesítmény lángjait.”

2. Dr. Ruth Westheimer

Nem teljesen számít izraelinek, mert még az államalapítás előtti idők egyik nagyszerű alakja volt. 1928-ban született Németországban, és azután érkezett Palesztinában, hogy elvesztette a szüleit a holokauszt során.

Westheimer végül az USÁ-ban telepedett le, ahol az emberi szexualitásról folytatott tanulmányokat, és évtizedeken át az amerikai TV-k és a rádiók médiasztárja lett. Minden idők legőszintébb párbeszédét indította meg a szexről és a szexualitásról.

„Amikor a szexről van szó, akkor a legfontosabb tíz centi a két fülünk közötti részen található.”

3. Dorit Beinisch

Az izraeli Legfelsőbb Bíróság első női elnöke. Tel Avivban született 1942-ben, Jeruzsálemben tanult jogot. Híres volt arról, hogy nem félt kiállni a legmagasabb méltóságokkal szemben sem, hogy harcoljon egy-egy törvényért, még akkor sem, ha a kormányban ülő feletteseinek ez nem tetszett. Az emberi jogok különösen fontos volt a számára.

„Kötelességünk, hogy toleránsan cselekedjünk, és hogy hirdessük az emberi jogok védelmét”

4. Naomi Shemer

Költő, zeneszerző, dalszerző és énekes. Naomi Shemer áll szinte minden izraeli zeneszám mögött, amelyek közül a leghíresebb a Jerusalaim sel Zahav, amelyet Izrael nem-hivatalos himnuszaként tartanak számon.

1930-ban született a Kibuc Kinneretben, később zenét tanult, az IDF-nél zongoristaként szolgált. 1983-ban Izrael Díjat kapott.

„Mindent, amit valójában keresünk – meglelhetjük.”

5. Ada Yonath

Ada Yonath biokémikus professzor, az első izraeli nő, aki elnyerte a Nobel-díjat.
1939-ben született Jeruzsálemben, a Weizmann Tudományos Intézetben tanult, és máig itt dolgozik vezető munkatársként. A Nobel-díjat 2009-ben kapta meg, és ő volt 45 év után az első nő, aki kémiából ezt a nagy presztízsű elismerést kiérdemelte. Sokak példaképe lett Izraelben, és nagy hatással volt a tudomány fejlődésére.

„Nagyszerű érzés feljutni a csúcsra, de a mászás szintén nagy kaland.”

6. Lucy Aharish

Izraeli arab újságíró és műsorvezető. 1981-ben született. Muszlim családban nőtt fel a zsidók lakta Dimona városában. Az együttélést és a toleranciát hirdeti. 2015-ben Aharish gyújtotta meg a fáklyát Izrael Függetlenségi Napján rendezett ceremónián.

„Mérföldkőnek számít az, hogy megtörjük a csendet az elnyomott nőkért folytatott küzdelemben.”

 

7. Gal Gadot

Izrael saját Wonder Woman-je, napjaink talán leghíresebb színésznője. 1985-ben született, korábban elnyerte a Miss Izrael díjat. A filmjeivel, interjúival, social media jelenlétével arra buzdítja a fiatal lányokat, hogy álljanak ki magukért hozzá hasonlóan.

„Nagyon fontos, hogy a fiúknak és a lányoknak is legyenek női szuperhősei, akikre felnézhetnek.”

8. Ruth Dayan

Ízig-vérig izraeli mátriárcha. A Maskit nevű izraeli divatház alapítója, elkötelezett társadalmi aktivista. Dayan 1917-ben született, felfedezte az Izraelbe kezdetben bevándorló nők kézműves munkáinak szépségét és egyediségét. Ezeket a design elemeket használta a divatháza, amely több száz periférián élő embernek, főleg bevándorlónak, adott munkát.
Elkötelezett aktivista az új bevándorlók ügyében és a zsidó-arab együttélés kérdésében.

„A női egyenjogúságért folytatott harcot nem csak a nőknek, hanem a nőknek és a férfiaknak együtt kell támogatniuk”

9. Orna Berry

A start-up világ úttörője. Az általa alapított céget, az Ornetet elsőként vette meg egy európai konglomerátum, és emellett Izrael első vezető tudósa is lett.

Berry 1949-ben született, számos helyi high-tech cég alapításában vett részt. Az üzleti sikerei mellett társadalmi aktivista is, aki harcol az izraeli arab akadémikusok alkalmazásáért, és a nők ipari kutatásban való részvételéért.

„A diszkomfort-érzés az innovációk szülőanyja.”

10. Adina Bar-Shalom

Sokkal több, mint Ovadia Joszef főrabbi lánya. Tanár és társadalmi aktivista, aki segített az ultra-ortodox közösség több ezer – főként női – tagjának abban, hogy bekerüljenek a felsőoktatásba. 1945-ben született, és ő alapította meg az első főiskolát Jeruzsálemben az ultra-ortodox zsidók számára. Évekig harcolt azért, hogy a közösségén belül csökkenjen a diszkrimináció a nőkkel szemben. 2014-ben Izrael-díjat kapott.

„A nők a változás mozgatórugói az ultra-ortodox társadalomban”

Forrás:

Israel’s 10 most inspiring women

Golda Meir was a woman of many talents. A Zionist activist, teacher, kibbutznik, politician and Israel’s fourth prime minister, she certainly did it all. Born in 1898 in Kiev, she immigrated as a child with her family to the United States, before moving again to Mandatory Palestine with her husband.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on tumblr
Tumblr
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp