Meghalt Magyarország legidősebb holokauszt túlélője

Spiegler Elemér négy gyermekes zsidó családban született. A család 1920-ban átköltözött Felsőőrről Szombathelyre. 1922-től ugyanabban a házban élt egészen tegnapig. 106 éves korában hunyt el.

“Elment közülünk a legidősebb holokauszt túlélőnk, a 106 éves Spiegler Elemér bácsi. Nyáron Szombathelyen még beszélgettem vele. Mikor el kellett köszönnöm, mondtam, jövőre is szeretném látni. Sejtelmes mosollyal csak annyit válaszolt: akkor vigyázzál magadra elnök úr!
Családja, gyermekei végig mellette voltak, szerették ápolták. Csak a barátaim hagytak el – mondta. Valóban, melyik 106 éves embernek vannak meg a barátai…”, írta Heisler András, a Mazsihisz elnöke Facebook bejegyzésében, aki tavalyi születésnapján még meglátogatta az idős holokauszt túlélőt.

Spiegler Elemér négy gyermekes zsidó családban született. Édesapja a Monarchia hadseregében volt tiszthelyettes. Testvérei közül leánytestvére gyermekkorában meghalt. A fiúk közül Bélát tudták felsőbb iskolában taníttatni, ő érettségit szerzett. Elemér cipész szakmát szerzett.

1944-45-ig a mauthauseni koncentrációs táborban volt, ahonnan 1945. július végén került haza. Az egész családját elveszítette, egyedül kellett új életet kezdenie. 1946. március 31-én feleségül vette a zalalövői Weltlinger Rozáliát, aki Auschwitzból menekült meg, szintén teljesen egyedül maradva.

A MAZSIHISZ így emlékezett a 106 éves Spiegler Elemérre honlapján:

“Ő és a társai vitték át a 20. századon Magyarországot, ők hordták a földrengések idején is a hátukon a Földet.

A történelem pusztított, ahogy szokása, ők pedig cipőket készítettek. Helytálltak, ki-ki a maga posztján, minden pátosz és feltűnés nélkül. Jól mondta, róluk mondta Pompeius: élni nem muszáj, hajózni muszáj. Navigare necesse est. Ők ezt pontosan tudták, mindenféle légköri viszonyok között hajóztak és ez tartotta őket életben egy évszázadon keresztülívelően.

Mert az ember nem arra született, hogy legyőzzék. Gondoljanak sűrűn Spiegler Elemér bácsira, hogy el ne felejtsék. Nem felejti el Szombathely, életének tanúja és nem felejtjük el mi, magyar zsidók sem.”

Kapcsolódó cikkünk:

106 éves lett Magyarország legidősebb holokauszt-túlélője – Kibic Magazin

Spiegler Elemér Szombathelyen lakik, és még mindig aktív életet él. Születésnapján a Savaria Karnevál idején tárlatvezetést is tartott egy szombathelyi kiállításon! Spiegler Elemér négy gyermekes zsidó családban született. A család 1920-ban átköltözött Felsőőrről Szombathelyre. 1922-től ugyanabban a házban él. Édesapja a Monarchia hadseregében volt tiszthelyettes. Testvérei közül leánytestvére gyermekkorában meghalt.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp