Innovációs díjat kapott az SS-katonákat hősöknek nevező M5 csatorna

Az M5 oktatási, kulturális és ismeretterjesztő csatorna nyerte a Magyar Innovációs Szövetség 2018. évi Média Díját. Ezen a csatornán nevezték nemrég hősöknek a Várból kitörni próbáló magyar SS-katonákat.

Az M5 televízió a magyar tudományos műszaki kutatás-fejlesztés, valamint az innovációs eredmények, törekvések és problémák bemutatásával kifejtett kimagasló szakmai teljesítményéért kapta a díjat, írja az MTI. Meg azért is, mert a csatorna kiemelten foglalkozott az Ifjúsági Tudományos és Innovációs Versennyel, valamint a Magyar Innovációs Nagydíj legjobbjairól szóló tudósításokkal is.

Trombitás Kristóf a köztévé M5 csatornájának Ez itt a kérdés című műsorában

De a köztévé M5 csatornáján fut az Ez itt a kérdés című műsor is, amelyben arról beszéltek, hogy az 1945-ös budapesti kitörési kísérletben résztvevő magyar SS-katonák többsége megérdemli a hősi jelzőt, hiszen nem csak Budapestet, de egész Európát is védték. A műsorban elhangzottakra reagált Ungvár Krisztián történész, aki szerint a kitörésben résztvevő katonák nem hősök, hanem áldozatok voltak, és nem Európát védték, hanem csak a náci Németország agóniáját hosszabbították meg. 

Ungváry Krisztián: Nem hősök, áldozatok voltak a kitörésben résztvevő magyar katonák – Kibic Magazin

A történész pontról pontra szedte szét a köztévé M5-ös csatornájának műsorát, amelyben hősökként beszéltek a kitörésben résztvevő magyar katonákról. Ungváry szerint ezzel meggyalázták az áldozatokat. Nagy vihart kavart az M5 múlt héten sugárzott Ez itt a kérdés című műsora, amelyben Trombitás Kristóf műsorvezető és vendégei a német és magyar katonák 1945-ös budapesti kitörési kísérletéről, illetve az erre az eseményre emlékező kitörés emléktúráról beszélgettek.

Ugyanennek a műsornak egy korábbi adásában pedig Trombitás Kristóf műsorvezető és vendégei arról értekeztek, hogyan lehet a melegeket kigyógyítani. Mindkét eset elég nagy felháborodást váltott ki.

A csatorna igazgatója az a Siklósi Beatrix, akit a Tett és Védelem Alapítvány (TEV) antiszemita provokátornak nevezett, és arra kérte a Médiatanácsot és az MTVA-t, hogy bírálja felül Siklósi kinevezését. Korábban még Erdő Péter Esztergom-Budapesti főegyházmegye érseke, Magyarország prímása is elítélte Siklósi egykori antiszemita kirohanásait.

TEV: Antiszemita provokátornak nincs helye a közmédia élén! – Kibic Magazin

A Tett és Védelem Alapítvány (TEV) levélben fordult a Médiatanács elnökéhez és az MTVA vezetéséhez, arra kérve őket, hogy bírálják felül Siklósi Beatrix kinevezését az M5 Kulturális csatornájának élére. A TEV megdöbbenéssel értesült a kiábrándító hírről, hogy a közismert antiszemita provokátort ismét olyan pozícióba helyezték, amelynek betöltésére minden szempontból alkalmatlan a TEV megítélése szerint.

Siklósi Beatrix egyébként az MTI-nek elmondta: megtisztelőnek tartja az elismerést és örömmel tölti el, hogy az M5 csatorna teret adhatott egy nagy múltú kezdeményezésnek. A csatornaigazgató hozzátette: az M5 célja továbbra is, hogy a fejlődés, a kreativitás, a tudomány eszményét megismertesse a következő nemzedékkel.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp