Patkányokkal és pénzeszsákokkal “díszített” zsidó bábokkal vonultak fel Belgiumban

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Két nagyméretű vallásos zsidónak ábrázolt báb, pénzeszsákok és patkányokat kerültek a Vismooil”n nevű szervezet karavánja élére egy belga karneválon. Ezt követte a csoport maga, akik rózsaszínű “vallásos” öltözetben táncoltak és énekeltek különböző széfnek ábrázolt dobozok tetején, írja a TEV honlapja.

Binyomin Jacobs holland főrabbi elítélte a vasárnapi karneválon látható ábrázolást, úgy fogalmazott, sokkoló, hogy az a “tipikus, 1939-ből származó antiszemita karikatúrákra” emlékeztet.

A Vismooil’n csoport nem most először vesz részt az Aalst-i karneválon. Idén az egyre emelkedő árak témáját feldolgozva döntöttek úgy, hogy az ortodox zsidóság képével fogják a kérdéskört megjeleníteni. A “Sabbatév” elnevezésű produkcióban a bábok szivart szívnak, miközben pénzért nyújtják a kezeiket. A figurák mögött egy ablak látható, ami kísértetiesen hasonlít az európai zsinagógák építészetére jellemző ablakábrázolásokra, miközben a keretén ott látható a jobboldalon a mezuza.

Felháborodását fejezte ki az Európai Zsidó Szövetség elnöke, Menachem Margolin rabbi is az Aalst-i karnevál szervezői felé, miután a haszid zsidókat ábrázoló figurákat groteszk kampós orral és egy halom pénzzel ábrázolták az antiszemita felhangú produkcióban. A rabbi magyarázatot kért a belga város főpolgármesterétől, Christoph D’Haese-től is, hogy miként adhattak engedélyt egy ilyen felvonulásra.

A szervezet elnöke szerint hihetetlen, hogy egy ilyen alkotás, ami a legrosszabb antiszemita sztereotípiákat és propagandát idézi, belekerülhetett egy belgiumi ünnepségbe 2019-ben. Levelében Margolin rabbi azt írta, amikor először látta a képeket, azt hitte, hogy ez valami “beteg vicc”. Aztán döbbent rá, hogy egy karnevál részeként tűntek fel a szélsőjobboldaliak, nácik és fasiszták által felvázolt régi sztereotípiák.

A rabbi emlékeztetett arra, hogy a zsidóságot nagyon súlyos elnyomás érte nem csak Aalst-ban és Belgiumban, hanem egész Európában az ehhez hasonló ábrázolások miatt. “Őszintén remélem és bízom benne, hogy ez csak egy felületes mulasztás volt, és nem csak a szervezők kérnek majd hamarosan elnézést, hanem biztosítékot is adnak arra vonatkozóan, hogy a jövőben minden produkciót gondosan átnéznek, hogy az ehhez hasonló alkotások, amelyeknek még egy garázsban sem lenne helyük, ne kerülhessenek ki egy nyilvános karneválra” – fogalmazott az elnök.

Margolin kifejtette, már hosszú ideje folytatnak különféle oktatási programokat egész Belgiumban, hogy az ilyen negatív és hamis sztereotípiákat lerombolják, és az Aalst-i karnevál esete puszta bizonyítéka annak, hogy az ilyen erőfeszítésekre nagyobb szükség van, mint valaha.

 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on tumblr
Tumblr
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp