Lassan befejeződik a kiégett zuglói zsinagóga felújítása

Több mint két évvel ezelőtt pusztított tűz a Thököly úti zsinagógában, azóta használhatatlan az épület. A tavaly tavasszal kezdődő helyreállítási munkálatok azonban már a végéhez közelednek.

2016-ban Szimchát Tóra, vagyis a Tóra örömünnepét követően elektromos meghibásodás következtében tűz ütött ki a Thököly úti zsinagógában. Személyi sérülés ugyan nem történt, az épület azonban súlyosan megrongálódott, és felújításra szorult.

A zuglói zsinagóga felújított tóraszekrénye (Fotó: BZSH Facebook)

A Mazsihisz saját honlapján most arról számolt be, hogy a 2018 tavaszán elindult kivitelezés nemsokára a végéhez érhet, bár az átadás pontos időpontjáról egyelőre nincs szó. Előzetes becslések alapján a hitközség 142 millió forint állami támogatást kért és kapott, ám ez az összeg kevésnek bizonyult, így saját forrásaikból további 140 millió forintot költöttek a felújításra. Adományokból további 13 millió forint gyűlt össze, amely összeg szintén segítette a munkálatok teljes körű lebonyolítását.

A renoválás során visszanyúltak a villa 1890-es építési állapothoz, amikor az épületnek a Thököly útra néző oldalán egy nyitott veranda volt. Ezt optikailag ismét megvalósítják, a nyitott verandát üvegezett felülettel zárt térré alakítják át. További változás, hogy az épület tetőtere beépítésre került, ott a fiatalok számára kulturális-ifjúsági tér került kialakításra.

(mazsihisz.hu)

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on tumblr
Tumblr
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp