Végre kiderülhet, hogy mi volt a Vatikán szerepe a holokauszt idején

Ferenc pápa bejelentette, hogy a Vatikán megnyitja a második világháború ideje alatt regnáló XII. Piusz pápa eddig titkosított aktáit. Ezekből kiderülhet, hogy milyen szerepet játszott a Vatikán a II. világháború idején.

Ferenc pápa úgy döntött, hogy kutathatóvá teszi a II. világháború idején regnáló egyházfővel, XII. Piusszal kapcsolatos titkos levéltári dokumentumokat. Zsidó szervezetek már régóta szorgalmazzák a titkosított akták nyilvánosságra hozatalát annak érdekében, hogy végre tisztázódjon a Vatikán és XII. Piusz a holokauszt idején betöltött szerepe.

XII. Piusz pápa

A katolikus egyházfőt ugyanis gyakran éri az a vád, hogy nem állt ki a zsidóság mellett a vészkorszakban. Például a Vatikán függetlenségére hivatkozva nem írta alá 1942-ben azt a nyilatkozatot, amely a zsidók tömeges lemészárlása ellen tiltakozott. De a római zsidóság Auschwitzba deportálása ellen sem szólalt fel.

A Vatikán viszont azt hangoztatja, hogy a pápa a háttérben igenis azon dolgozott, hogy minél több zsidót meg tudjanak menteni. Eddig azonban ezeket az állításokat nem lehetett ellenőrizni, hiszen  XII. Piusz levelezését is tartalmazó dokumentumok ezidáig titkosak voltak. A mostani döntést követően a 16 millió oldalas dokumentáció kutathatóvá válik, de azért a Vatikán jogászai és levéltárosai egy előzetes szűrést végeznek majd az anyagon. 

A pápa határozatát örömmel fogadta az izraeli külügyminisztérium, a Jad Vasem, illetve más zsidó szervezetek is. David Rosen rabbi, az Amerikai Zsidó Bizottság (AJC) egyik igazgatója szerint nagyon fontos, hogy a főbb holokausztkutató intézetek Izraelben és az Egyesült Államokban tárgyilagosan értékeljék a legszörnyűbb időszak történelmi feljegyzéseit.

(444, BBC)

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp