Holokauszt-tematikájú játék miatt tiltakoznak a zsidók Görögországban

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen. Támogasd te is Magyarország egyetlen civil zsidó szövetségét és magazinját.

    Támogatom»

Szalonikiben egy szabadulószobákat üzemeltető cég valamiért jó ötletnek gondolta, hogy Schindler listája néven indítsanak el egy játékot. A görög zsidók szerint a tudatlanság miatt lehetséges az ilyesmi az országban.

A szabadulószobákat üzemeltető Great Escape nevű cég indított Schindler listája néven egy szabadulójátékot, amelynek tematikája megegyezik Spielberg filmjének tartalmával. A játék leírásában ugyan nem említenek zsidókat, de olyan magyarázat is olvasható a szabályzatban, hogy a játékosoknak segíteniük kell egy Oskar Schindler nevű német üzletembernek, hogy minél több ártatlan embert menthessen meg az SS elől, számolt be a 444 a Deutsche Welle cikke alapján.

Részlet a Schindler listája című filmből

A görögországi zsidó közösség tagjai ugyan a játék meghirdetését követően tiltakozni kezdtek, ennek azonban nem volt semmilyen hatása. Később amerikai aktivisták kapták fel az ügyet, ekkor a játék nevét Titkosügynökre változtatták a botrány következtében, de a szabadulószoba tematikája azóta sem változott.

Az antiszemitizmus Görögországban is egyre növekvő tendenciát mutat, amit a helyi zsidók szélsőjobb erősödésével, illetve a görög társadalom a témában való járatlanságával magyaráznak. Szerintük a görögök jelentős rész nincs tisztában a holokauszt fogalmával, és valószínűleg azt sem tudják, ki az a Schindler.

Pedig a II. világháború előtt Szalonikiben élt Európa egyik legnagyobb zsidó közössége, a várost pedig „a Balkán Jeruzsálemének” is nevezték. A holokausztot követően azonban a zsidó lakosok száma 96 százalékkal csökkent a városban.

(444Deutsche Welle)

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on tumblr
Tumblr
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp