Elharapózott a kanyaró a brooklyni ortodox zsidók körében

A vírus által okozott fertőző betegség elsősorban azokban a zárt közösségekben terjed, ahol erőteljes az oltásellenes mozgalom.

Riadót fújtak Washington államban, Coloradóban és New York államban, mivel évek óta növekszik a kanyarós megbetegedések száma. Ebben a három tagállamban január eleje óta 159 új megbetegedést jegyeztek fel.

A szakértők rámutattak: a tájékozatlanság az egyik fő oka annak, hogy a kanyaró ismét terjed. A különböző közösségi portálok ugyanis hamis információkat terjesztenek az oltásokról. Nemrégiben például a Facebook, a YouTube és a Pinterest – éppen a kongresszus nyomására – bejelentette, hogy törli az oltásellenes tartalmakat.

Nancy Messonnier, az országos oltóközpont igazgatónője azt hangsúlyozta, hogy az oltásellenes mozgalom erősödése miatt egyre gyakoribbak a belföldről kiinduló megbetegedések. Az igazgatónő megemlítette, hogy a betegség leggyakrabban az úgynevezett zárt közösségekben fordul elő, például a minnesotai szomáliaiak vagy a brooklyni ortodox zsidók körében.

Az oltásellenes mozgalom következtében a szülők nem adják be gyerekeiknek a szérumot, és ez például New York Állam legutóbbi történetének két legkomolyabb kanyarójárványának kitöréséhez vezetett.

Brooklynban januárban 55 ember betegedett meg, és a betegség nagyon gyakori az átlagosnál kevésbé beoltott ortodox zsidók körében. Az ok főként az, hogy az oltásellenes propagandisták hamis információkat adnak a közösségnek, és a vallásos zsidók számára még rabbinikus idézetekkel is alátámasztják igazukat magazinokban és egyéb információs csatornákon.

Egy brooklini ortodox rabbi, William Handler azt állította például, hogy kapcsolat van a mumpsz-kanyaró-rubeola elleni MMR oltás és az autizmus között. Az amerikai Vox lap több brooklyni zsidót megkérdezett az oltáshoz való viszonyáról, és azt derítette ki, hogy valójában csak kevesen oltásellenesek köreikben. Ráadásul semmilyen vallási dogma nem írja elő, hogy ne oltsák be a gyerekeiket.

A lap szerint az állhat a háttérben, hogy az ortodox zsidók eleve távol tartják magukat a technológiától, a rabbik véleményét nagyra tartják, ezért könnyen elfogadják mindenben az álláspontjukat.

„Vallásos zsidóként könnyen hozzászoksz ahhoz, hogy azonosulj a kisebbségi álláspontokkal”, mondta Alexander Rapaport, a brooklini Masbia Soup Kitchen Network ügyvezetője, aki egyben a helyi haszid közösség egyik véleményvezére. „Ezért, ha valami nem tartozik a mainstreambe, sokunkat egyáltalán nem tántorítja el attól, hogy higgyünk benne”, tette hozzá.

“A saját sikerünk áldozatai vagyunk” – fogalmazott Nancy Messonnier, kifejtve, hogy az 1960-as évek eleje – vagyis a kanyaró elleni vakcina bevezetése – óta ennek a kórnak az előfordulása 99 százalékkal csökkent, és a szülők mai nemzedéke már nem vet számot az oltás elmaradásának kockázataival.

New York’s Orthodox Jewish community is battling measles outbreaks. Vaccine deniers are to blame.

Anti-vaccine advocates have swayed parents in New York to refuse immunizations for their kids, sparking two of the largest measles outbreaks in the state’s recent history, according to local health officials. As of January 8, 55 people in Brooklyn – mainly in the Williamsburg and Borough Park neighborhoods – had fallen ill, along with 105 people in nearby Rockland County, and seven in Orange County.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp