Bojkottálná Izraelt a holland Zöld Párt

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

A holland Zöld Párt lett az első olyan mainstream politikai szervezet Hollandiában, amely támogatja Izrael bojkottját. Eközben polgármesterek találkoztak Tel Avivban a világ minden tájáról, hogy összefogjanak a bojkott mögött álló BDS mozgalom és az antiszemitizmus ellen.

„A BDS legitim eszköze az igazságért harcoló palesztinok támogatásának”, mondják a zöldek, akik a holland alsóház 150 helyéből 14-et tudhatnak magukénak. Nyilatkozatuk egyben kitér arra, hogy minden lehetséges eszközzel törekedni fognak arra, hogy a BDS – vagyis a Boycott, Divestments and Sanctions – mozgalmat ne lehessen kriminalizálni. A BDS célja, hogy Izrael ellen nemzetközi szankciókat vezessenek be, és megbélyegzést szorgalmaz a palesztinokkal kapcsolatos konfliktus kezelése miatt.

 Az izraeli termékek bojkottja egész Európában és más országokban is legális, de ezeket a bojkottokat hirdetni a diszkriminációellenes törvény megszegésének számít Franciaországban és Spanyolországba.

A holland antiszemitizmus ellen harcoló Izrael-barát szervezet, az Izraeli Információs és Dokumentációs Központ (CIDI) határozottan elítélte a döntést.

„A baloldali zöldek könnyen figyelmen kívül hagyják, hogy a gyakorlatban a BDS mindig együtt jár az antiszemitizmus kifejeződéseivel, emellett sokszor terrorcsoportokhoz is kapcsolódik.”

Jesse Klaver, a Zöld Párt vezetője

A Likoed Nederland Izrael-párti csoport szerint a Zöld Párt ezzel rasszista mozgalommá vált, és felhívta a figyelmet arra, hogy sem Marokkóval, Kínával, Törökországgal vagy Oroszországgal kapcsolatban nem szorgalmazták a bojkottot, holott mindegyik államot megszállóként tartják számon a világban.

A holland Zöld Párt tagja Judith Sargentini is, akinek a Magyországgal kapcsolatos jelentését 2018 őszén fogadta el az Európa Parlament. A jelentés lényegében arra hívta fel a figyelmet, hogy a jogállamiság, a demokrácia és az emberi jogok rendszerszintű veszélynek vannak kitéve Magyarországon.

Ki a zsidók igazi védelmezője? – Kibic Magazin

A Sargentini-jelentés megszavazása óta a figyelem középpontjába került a riport néhány antiszemitizmussal kapcsolatos állítása. A kormány úgy kommunikál, mintha a vita arról folyna, ki védi meg az európaiakat és azon belül a zsidókat is a muszlim bevándorlóktól. Kérdés, ki képviseli valójában az európai illetve magyar zsidó közösség érdekeit?

Nemzetközi összefogás a polgármesterek részéről a BDS ellen

Mindeközben múlt hét szerdán a világ különböző pontjairól érkező polgármesterek találkoztak Izraelben, hogy közösen vegyék fel a küzdelmet a BDS mozgalommal.

Az új kezdeményezést Haim Bibas, az Izraeli Helyhatóságok Szövetségének elnöke jelentette be Gabriel Groismannal, a floridai Bal Harbour és Uwe Beckerrel, Frankfurt polgármesterével együtt.

A polgármesterek nemzetköz találkozója Tel Avivban

A szövetség először tárgyalt argentin, spanyol, izraeli és amerikai polgármesterekkel, évente terveznek találkozókat, hogy nyitott párbeszédet folytassanak azokkal a polgármesterekkel, akik elkötelezték magukat a gyűlölet, az antiszemitizmus elleni harcban, valamint elutasítják a BDS mozgalmat. Ezen kívül konkrét lépéseket is terveznek tenni helyi szinten ezekben a kérdésekben.

Nemrégiben több BDS aktivista is elmondta, hogy nem támogatják a kétállami megoldást, megerősítették, hogy a mozgalom Izrael elpusztítására tör. A BDS egyik társalapítója, Omar Barghouti 2014-ben úgy fogalmazott, hogy a palesztinoknak joguk van minden lehetséges eszközzel ellenállni”. Vezető aktivistájuk, As’as Abu Khalil 2012-ben azt írta, hogy „az igazság és a szabadság a palesztinok számára nem egyeztethető össze Izrael állam létével.”

World Mayors Meet in Israel to Fight BDS Against Jewish State

Originally posted to the Tower Magazine website} In response to the increase in global anti-Semitism, an international coalition of prominent mayors has formed to combat racism and counter efforts by the anti-Israel Boycott, Divestment, and Sanctions (BDS) movement to single out the Jewish State for discrimination (German link).

 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on tumblr
Tumblr
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp