2019-ben sem nyílik meg a Sorsok Háza

Orbán nem akar több botrányt, a Sorsok Háza új tulajdonosa, az EMIH pedig szeretné megnyerni magának a koncepcióhoz a nemzetközi szakmai közvéleményt. A hiteles kiállítási anyaghoz Köves Slomó szerint idő kell.

A Sorsok Házáról tárgyalt Budapesten Köves Slomóval, az EMIH vezető rabbijával Paul Shapiro, a washingtoni Holokauszt Múzeum képviselője a héten, a Népszava információi szerint. A befolyásos amerikai intézmény korában keményen bírálta a fideszes kormány emlékezetpolitikáját, tiltakozott az ellen is, hogy a Sorsok Házában egy olyan kiállítást hozzanak létre, amely elhallgatja, milyen súlyos felelősség terheli a magyar államot a vészkorszakért. Paul Shapiro látogatása azt jelzi a lap szerint, hogy valóban új koncepció formálódik, amelynek már nem Schmidt Mária a gazdája.

Köves Slomó igyekszik a nemzetközi szakmai közvélemény támogatását elnyerni. Hírek szerint Eric Jack Pickles, a brit Holokauszt Emlékbizottság vezetője is Budapesten egyeztet majd a Sorsok Házáról.

A Jad Vasem ellenállása is csökkenni látszik, de Benjamin Netanjahu világossá tette Orbán Viktornak, hogy csak akkor járul hozzá az emlékközpont megnyitásához, ha annak narratívája egybevág az általánosan elfogadott történelemszemlélettel. Orbán pedig többször hangsúlyozta, hogy nem újabb botrányt akar, hanem megállapodást.

A Népszava több olyan történésszel és kutatóval beszélt, aki részt vesz a Sorsok Háza új koncepciójának kidolgozásában, vagy „rálátása van” a munkára. Név nélkül egyetértettek abban, hogy a kormány terveitől eltérően 2019-ben sem fog megnyílni az emlékközpont.

Ezt nyilatkozta a lapnak Köves Slomó is. „A magyar kormány, csakúgy, mint a projekt kialakításában résztvevő többi szereplő célja, hogy egy a ma nyelvén szóló, széles rétegeket megszólító, intellektuálisan és emocionálisan egyaránt megérintő és hiteles kiállítási anyag jöjjön létre. Ennek a kidolgozása időt igényel.”

A témával foglalkozó szakértők körében az a hír járja, hogy akár két-három évre is igénybe vehet, mire sikerül kidolgozni a Sorsok Háza általánosan elfogadott koncepcióját.

Idén sem nyit meg a Sorsok Háza

A kormány 2019-es átadást jelentett be, de Köves Slomó rabbi nehezen tudja elképzelni, hogy így lesz. Lapunk értesülései szerint Magyarországra jött, és ezen a héten Köves Slomóval, az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) vezető rabbijával tárgyalt Paul Shapiro, a washingtoni Holokauszt Múzeum képviselője.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp