Egy magyar zsidó emigráns, aki még az amerikai elnököt sem kímélte

Joseph Pulitzer, azaz Pulitzer József az amerikai újságírás egyik legismertebb alakja, aki még az Egyesült Államok elnökét sem kímélte, ha korrupcióról volt szó. Most egy új dokumentumfilm mutatja be a legrangosabb újságírói díj létrehozójának életét.

A Makón született Pulitzer József 17 évesen emigrált az Egyesült Államokba, ahol még a polgárháborúban is részt vett az északiak oldalán. A háborút követően St. Louisban kötött ki, ahol egy német nyelvű lapnál kezdett el oknyomozó újságíróként dolgozni. 1881-ben már saját lapot alapított St. Louis Post-Dispatch néven, és ígéretet tett arra, hogy minden csalásnak és szégyenletes ügynek utána fognak járni. Kezdetben rögtön meg is jelentették a város adóelkerülőinek listáját.

Pulitzer József

Pulitzer két évvel később megvásárolta a New York World nevű lapot, ahol folytatta azt az általa meghonosított újságírói stílust, amely rövid, de ütős bekezdésekben, mindenki által jól érthető módon tálalta a híreket. Tovább üldözve a csalást és a korrupciót még akkor is, ha éppen a leghatalmasabbakról volt szó.

1909-ben a New York World feltárta, hogy az Egyesült Államok jogtalanul fizetett 40 millió dollárt a francia Panama Csatorna Társaságnak. Theodore Roosevelt amerikai elnök és az ismert bankár J.P. Morgan beperelték Pulitzert rágalmazás miatt, de három év pereskedést követően a legfelsőbb bíróság végül Pulitzer javára döntött, kimondva, hogy még az elnök sem állhat a törvények felett.

Az egykori szegény bevándorló és Amerika leghatalmasabb embere közötti ellentét is említésre kerül a Joseph Pulitzer: Az emberek hangja című most bemutatásra kerülő dokumentumfilmben, amelyet az újságíró és lapkiadó életéről készített Oren Rudavsky. A film feldolgozza Pulitzer életének történetét, hatását az amerikai újságírásra, és azt is bemutatja, miként jött létre a bulvársajtó a New York World és más lapok az olvasókért folyó versengésének következtében.

(Times of Israel)

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on tumblr
Tumblr
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp