Zsidók maradványait rejtő tömegsírra bukkantak Fehéroroszországban

Eddig 730 ember maradványait emelték ki, de nem tudni, még hány embert rejt a háború alatti gettó területén lévő sír.

A sírt januárban fedezték fel egy építkezésen a lengyel határ közelében fekvő Breszt egyik lakónegyedében Belarussziában. A város a háború előtt Lengyelországhoz tartozott.

A helyszínen több koponyán golyó ütötte lyukakat találtak. Az áldozatokat valószínűleg főbe lőtték. A sírban tárgyakra, például bőrcipőkre is bukkantak a mostani kutatás során, amely egy újonnan építendő társasház építésekor fedeztek fel.

A tömegsír helye 1941 decembere és 1942 októbere között a gettó része volt.

A helyi hatóságok a holttesteket a várostól északra fekvő temetőben kívánják végső nyugalomra helyezni.

Alla Kondak, a város egyik kulturális vezetője azt mondta, hogy feltehetően mintegy ezren lehetnek a tömegsírban elhantolva.

A breszti gettóban legalább 28 ezer zsidó élt. Tizenhétezer embert 1942 októberében a Bronnaja Gara-i vasútállomáson gyilkoltak meg, de több ezer további emberről is feltételezik, hogy a nácik lemészárolták őket.

Lucy Dawidowicz amerikai történész, a The War Against Jews című könyv szerzője szerint a fehérorosz zsidók mintegy kétharmada esett áldozatul a holokausztnak.

 

Forrás:

Remains of hundreds of Jews unearthed in Nazi-era mass grave in…

BREST, Belarus (Reuters) – Soldiers in Belarus have unearthed the bones of hundreds of people shot during World War Two from a mass grave discovered at the site of a ghetto where Jews lived under the Nazis. The grave was uncovered by chance last month on a construction site in a residential area in the center of Brest near the Polish border.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp