Zsidók maradványait rejtő tömegsírra bukkantak Fehéroroszországban

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Eddig 730 ember maradványait emelték ki, de nem tudni, még hány embert rejt a háború alatti gettó területén lévő sír.

A sírt januárban fedezték fel egy építkezésen a lengyel határ közelében fekvő Breszt egyik lakónegyedében Belarussziában. A város a háború előtt Lengyelországhoz tartozott.

A helyszínen több koponyán golyó ütötte lyukakat találtak. Az áldozatokat valószínűleg főbe lőtték. A sírban tárgyakra, például bőrcipőkre is bukkantak a mostani kutatás során, amely egy újonnan építendő társasház építésekor fedeztek fel.

A tömegsír helye 1941 decembere és 1942 októbere között a gettó része volt.

A helyi hatóságok a holttesteket a várostól északra fekvő temetőben kívánják végső nyugalomra helyezni.

Alla Kondak, a város egyik kulturális vezetője azt mondta, hogy feltehetően mintegy ezren lehetnek a tömegsírban elhantolva.

A breszti gettóban legalább 28 ezer zsidó élt. Tizenhétezer embert 1942 októberében a Bronnaja Gara-i vasútállomáson gyilkoltak meg, de több ezer további emberről is feltételezik, hogy a nácik lemészárolták őket.

Lucy Dawidowicz amerikai történész, a The War Against Jews című könyv szerzője szerint a fehérorosz zsidók mintegy kétharmada esett áldozatul a holokausztnak.

 

Forrás:

Remains of hundreds of Jews unearthed in Nazi-era mass grave in…

BREST, Belarus (Reuters) – Soldiers in Belarus have unearthed the bones of hundreds of people shot during World War Two from a mass grave discovered at the site of a ghetto where Jews lived under the Nazis. The grave was uncovered by chance last month on a construction site in a residential area in the center of Brest near the Polish border.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on tumblr
Tumblr
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp