A mai napig kapnak nyugdíjat Németországból az SS korábbi magyar katonái

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Több tucat olyan volt SS-katona él Magyarországon, akik a mai napig kapják a „Hitler-nyugdíjként” is emlegetett járandóságot. A munkatáborokba deportáltak az SS-katonák juttatásának csak a töredékét kapják meg.

A Waffen-SS 48 magyar tagja ma is kiegészítő juttatást kap Németországtól, de az egész világon 1886-an vannak, akik havi rendszerességgel kapják a „Hitler-nyugdíjnak” is nevezett járandóságot, írja a Blikk. A lap a Bild-re és az Euronews-ra hivatkozva megjegyzi, hogy a havi juttatás összege 435 és 1275 euró (kb. 140 ezer és 410 ezer forint) között van. Miközben a munkatáborokba deportáltak 50 eurót, azaz mintegy 16 ezer forintot kaphatnak kézhez.

Waffen SS katonák a budai várban 1945-ben

A Blikk ugyanakkor felhívja arra is a figyelmet, nem biztos, hogy minden „Hitler-nyugdíjat” kapó személy hithű náci volt annak idején. Míg korábban az SS-be az önként jelentkezőkből válogatták ki a legmegfelelőbbeket, addig a háború végéhez közeledve már kényszersorozásokkal töltötték fel az SS-alakulatok állományait. Így történt ez Magyarországon is, ahol az itt élő, magyar állampolgárságú svábokat kötelezték arra, hogy az SS kötelékébe vonuljanak be.

Nemrég botrányt okozott, hogy a köztévé M5-ös csatornájának Ez itt a kérdés című műsorában arról beszéltek, hogy az 1945-ös budapesti kitörési kísérletben résztvevő magyar, illetve magyar SS-katonák többsége megérdemli a hősi jelzőt, hiszen nem csak Budapestet, de egész Európát is védték. A műsorban elhangzottakra reagált Ungvár Krisztián történész, aki szerint a kitörésben résztvevő katonák nem hősök, hanem áldozatok voltak, és nem Európát védték, hanem csak a náci Németország agóniáját hosszabbították meg.

Ungváry Krisztián: Nem hősök, áldozatok voltak a kitörésben résztvevő magyar katonák – Kibic Magazin

A történész pontról pontra szedte szét a köztévé M5-ös csatornájának műsorát, amelyben hősökként beszéltek a kitörésben résztvevő magyar katonákról. Ungváry szerint ezzel meggyalázták az áldozatokat. Nagy vihart kavart az M5 múlt héten sugárzott Ez itt a kérdés című műsora, amelyben Trombitás Kristóf műsorvezető és vendégei a német és magyar katonák 1945-ös budapesti kitörési kísérletéről, illetve az erre az eseményre emlékező kitörés emléktúráról beszélgettek.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on tumblr
Tumblr
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp