EMIH-közeli zsidó hírportál indult Neokohn néven

A tegnapi napon élesedett a Neokohn nevű, zsidó hírportál, amely saját bevallása szerint nem kötődik pártokhoz vagy politikai oldalakhoz. A lap kiadója az EMIH-el szoros kapcsolatban álló Brit Média tulajdonában van.

Másfél napja olvasható a neten a Neokohn elnevezésű hírportál, amely a szabadság, zsidóság külpolitika szlogennel kívánja kézzelfogható közelségbe hozni a hazai olvasó számára a szó szoros értelmében életfontosságú kül- és biztonságpolitikai eseményeket, folyamatokat. Legalábbis ez utóbbi olvasható a portál bemutatkozó szövegében, amelyből az is kiderül, hogy a lap elsősorban külpolitikával kíván foglalkozni, és zsidó, konzervatív-liberális hír- és véleményportálként határozza meg magát.

A Neokohn főszerkesztője a korábban a HVG-nél dolgozó Seres László, helyettese pedig az a Veszprémy László Bernát történész, aki a kormányközeli Századvég által létrehozott Migrációkutató Intézet munkatársa, de azelőtt a Szakály Sándor vezette Veritas Intézetben is megfordult. (Veszprémy korábban a Kibic Magazinnak is írt történelmi témájú cikkeket.) A szerkesztőségnek az impresszum szerint további hét munkatársa van, de szerzőként is többek neve szerepel a listán. A lapigazgatói feladatokat pedig Kertész Ádám látja el.

Az új portált egy Neo Kohn 5779 Kft. elnevezésű cég adja ki, amely 100 százalékban az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközséggel (EMIH) szoros kapcsolatban lévő Brit Média Kft. tulajdonában van. A Brit Média a tulajdonosa egyébként a 168 órát kiadó cégnek, illetve résztulajdona volt a Klubrádióban is. A Neo Kohn Kft. bejegyzett székhelye is a Klubrádióval azonos épületben van.

Seres László a 444-nek elmondta, hogy a Neokohn „természetesen az EMIH érdekeltségi köre”. A portál ötletével ugyanis Köves Slomó, az EMIH vezető rabbija kereste meg Serest, miután megtetszett neki az újságíró email címében lévő neokohn szójáték (neokonzervatív és Kohn). A főszerkesztő szerint annak ellenére, hogy az EMIH alapította a lapot, az a szervezettől függetlenül fog működni. Seres erre garanciát kapott, mondta el a 444-nek.

Seres László főszerkesztői beköszöntőében azt írja, a lapban túllépnek a politikai szekértáborok hazai fogyasztásra szánt logikáin. Ez szerinte a következőképpen nézne ki: „Nem migránsozunk, hanem bemutatjuk a nemzetközi migrációs folyamatok valódi tétjét, kockázatait. Nem sorosozunk, legfeljebb megnézzük, kiket miért támogat a kormány kedvenc milliárdosa, és mi baja van a zsidó állammal.”

A portálon arról is szó esne, hogy miért lenne jó ötlet, „ha a hazai zsidóság is lassan elköszönne a hagyományos kliséktől, a leegyszerűsített, részben Kádár-kori narratíváktól, és a hazai belterjes politikai közegből nyitna: új eszmei áramlatok felé, az életünket meghatározó világpolitikai folyamatok megismerése felé. És főleg: önmaga felé.”

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp