Amikor a gyerekek szeme előtt zajlik az erőszak – Izraeli rendező rövidfilmje az Oscar-esélyesek között

Guy Natitv Oscar-díjra jelölt Skin (Bőr) című rövidfilmje egy rasszista fehérekből álló és egy bosszúálló fekete társaság közötti erőszak történetét meséli el. Mindez két gyerek szeme láttára történik.

Az izraeli Guy Nattiv az Egyesült Államokban forgatott Skin című alkotása is bekerült az idei legjobb rövidfilmnek járó Oscar-díj végső jelöltjei közé. A már néhány éve Amerikában élő rendező filmje arra próbálja felhívni a figyelmet, hogy mennyire negatív hatása van az erőszaknak azokra a gyerekekre, akiknek ezek a cselekmények a szemük előtt zajlanak. A Skin arról szól, hogy egy fehér felsőbbrendűségben hívő családfő hogyan rántja bele saját gyerekét az erőszak és a rasszizmus ördögi körébe.

Skin

A film ötletét Nattiv és szerzőtársa, a szintén izraeli Sharon Maymon egy, a New York Timesban megjelent történetből merítette. A cikk egy neonáci apukáról szólt, aki arra tanította a fiát, hogyan lőjön le a határon illegálisan beszivárgó mexikóiakat. Majd egy napon az apa részegen jött haza, az ijedt gyerek elsőre nem ismerte fel, azt hitte egy idegen behatoló, és lelőtte a saját apját.

A Skin szintén egy lőgyakorlattal kezdődik, és egy tragédiába torkollik a végén, a kettő között azonban felpörög az erőszakspirál. A begőzölt fehér rasszisták félholtra vernek egy feketét, amit az ő gyereke, illetve a vele egykorú fehér fiú is végignéz. A feketék pedig bosszút állnak, és innen már mindenki sejti, hogy hiába fejeződik be a 20 perces mozi, az erőszaknak itt nem lesz vége.

Nattiv még Trump megválasztása előtt kezdte el forgatni a filmet, de az elnök győzelme, és az azt követő charlottesville-i események miatt újból a reflektorfénybe kerültek a fehér felsőbbrendűséget hirdető, rasszista csoportok az Egyesült Államokban. Így hirtelen a Skin is új értelmet nyert, aktualitása miatt pedig kikövezett volt az útja az Oscar-jelölésig, és jó esélye van arra, hogy a magyar idő szerint ma éjjel megrendezésre kerülő díjátadón egy izraeli rendező kezébe kerüljön az aranyszobrocska.

Amennyiben a Skin megnyerné a legjobb rövidfilm kategóriáját, abban az esetben az Oscar-díj nem Izraelt illetné, mivel Nattiv filmje az USA-ban készült egy amerikai produkciós cég által, így a szabályok szerint az Egyesült Államok lett a nevező ország. Eddig csak egy részben izraeli alkotás kapott Oscar-díjat, 2011-ben a Már nem idegenek című dokumentumfilm nyert a legjobb rövid dokumentumfilm kategóriában. Az egyetlen Oscar-díjas izraeli rendező pedig a tavaly elhunyt Moshe Mizrahi volt, aki a francia Előttem az élet című filmért kapta meg a legjobb idegen nyelvű filmnek járó díjat 1978-ban.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp