102 évesen küldték volna óvodába az izraeli háborús veteránt

Joszef Esed ugyan 1936-ban már harcolt a palesztinai arab felkelés idején, sőt még egy kibuc megalapításában is részt vett, ennek ellenére az izraeli hatóságok simán óvodába küldték volna.

A 102 éves Joszef Esed egy kicsit azért meglepődött, amikor nemrég egy levelet kapott a helyi önkormányzattól, amelyben arra szólítják fel az amúgy már elhunyt szüleit, hogy Joszef nevű gyermeküket legyenek szívesek óvodába küldeni. Esed, aki 1936-ban Lengyelországból alijázott az akkor még brit fennhatóság alatt álló Palesztinába, közölte, hogy ugyan egyszer már járt óvodába még Lengyelországban, de amennyiben a hatóságok ragaszkodnak hozzá, akkor nem bánja a dolgot.

Joszef Esed

Esed tagja volt annak a csoportnak, amely 1938-ban megalapította a Hanita kibucot a libanoni határ mellett. De harcolt Orde Wingate oldalán az 1936-38 között zajló arab felkelés idején, amelyet a helyi arabok a brit mandátum és a zsidók jelenléte ellen robbantottak ki. Esed idős kora ellenére jó egészségnek örvend, jelenleg egy Moca nevű településen lakik Jeruzsálem nyugati felében.

A történetet megíró izraeli Ynet rákérdezett a hatóságoknál, hogy akkor valóban oviba kell-e járnia a 102 éves Esednek, de hamar kiderült, hogy csak tévedésről van szó. A hatóság szerint egy számítógépes hiba folytán Esed életkoráról lemaradt a százas, és mint 02 éves szerepelt a rendszerben, ezért szerették volna óvodába küldeni a „kis” Joszefet. A hatóságnál amúgy több hasonló esetet is találtak a vizsgálat során, de kijavították a hibát, mielőtt még több 100 év feletti lakost invitálnának óvodába.

(Ynet)

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp