104 éve halt meg Zwack József, az Unicum atyja

Zwack József, a családi recept szerint készülő keserűlikőr, az Unicum, és a Zwack márka megalapítója 1915. február 20-án halt meg.

A családi legenda szerint a több mint negyvenféle gyógynövényből álló alkoholos nedűt II. József császár udvari orvosa keverte ki a császári gyomor kúrálására. Amikor a császár először ízlelte meg az italt így kiáltott fel: „Das ist ein Unicum!”. Több mint ötven évvel később, amikor a reformkor törvényei ezt már lehetővé tették, az udvari orvos leszármazottja, Zwack József a pesti Marokkói udvarban megnyitotta likőrgyárát.

1855-ben már 22 munkást foglalkoztattak, s a nyolcvanas évek világkiállításain több érmet is nyertek. A rengeteg gyógynövény feldolgozása miatt igencsak jóillatú üzem 1892-ben kiköltözött a Soroksári útra. A vállalat ekkor már Zwack József és társai néven működött, s az alapító mellett tagja volt testvére Maximilian (Miksa) és fia Lajos is. A századfordulón már az Unicum mellett a legendás versenylóról elnevezett Kincsem likőrt és közel kétszáz féle egyéb alkoholos italt készítettek. A zamatos alföldi gyümölcsökből készített pálinkákat is a Zwack gyár tette világhírűvé, az ő nevükhöz fűződik az igazi magyar „Fütyülős barack” is. 

A kiváló termékeket forradalmian új marketinggel, formatervezett üvegekkel és a legkiválóbb grafikusok által készített plakátokkal reklámozták. A 94 évesen, 1915-ben elhunyt alapító mindvégig személyesen felügyelte a gyártást. A gyár ma újra a régi helyén működik, és kis múzeumban is bemutatják a híres történetet.

Forrás: Toronyi Zsuzsanna, Magyar Zsidó Múzeum és Levéltár

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp