Mostantól nem lesz ajánlott olvasmány az Anne Frank naplója Horvátországban

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Korábban is volt rá példa, hogy a történetet nem engedték bemutatni kiállítás formájában, mert az utalt a horvátok második világháborús felelősségére a helyi zsidóság meggyilkolásával kapcsolatban.

Felháborodást keltett Horvátországban az oktatási minisztérium döntése, mely szerint lekerült az ajánlott olvasmányok listájáról Anne Frank naplója – közölte a helyi sajtó. Csütörtökön mintegy háromezren írták alá azt a petíciót, amelyben az iskolai programba való visszahelyezését követelik.

A petíciót aláírók szerint a holokauszt olyan téma, amelyet nem lehet mellőzni a horvát irodalmi oktatásban.

Ugyanis a második világháborúban kikiáltott Független Horvát Államban a horvátok is követtek el háborús bűncselekményeket. Az usztasa mozgalom egyike volt azoknak a szörnyű rendszereknek, amely együttműködött a nácikkal több tízezer zsidó, szerb és roma megsemmisítésben. A jasenovaci komplexumban, amelyet horvát Auschwitzként is emlegetnek, becslések szerint mintegy 80-90 ezer ember halt meg. Az áldozatok több mint fele szerb volt, de horvát és boszniai zsidókat, cigányokat és olyan horvátokat is kivégeztek, akik nem értettek egyet a rezsimmel. Az áldozatok között sok ezer gyermek is volt.

A horvát oktatási miniszter elfogadta a petíciót aláírók kritikáját és azt ígérte, újragondolják az ajánlott házi olvasmányok listáját.

Ugyanakkor félő, hogy a döntést mégsem fogják megváltoztatni.

2017-ben egy horvát középiskolában Sibenik városban nem mutatták be az Anne Frank vándorkiállítást, mert a helyi igazgatónak nem tetszett, hogy a kiállítás az usztasák felelősségét is bemutatta.

Az elmúlt időszakban többen is azzal vádolták Horvátországot, hogy “újra életre kelt az usztasizmus”, az állami vezetők pedig nem tesznek ellene semmit. Egyre több helyszínen tűnnek fel fasiszta jelképek, és egyre több helyen hangzik el a Za dom spremni! (A hazáért készen állunk) usztasa köszöntés.

Az eredeti cikk itt olvasható:

https://www.prae.hu/index.php?route=news/news&aid=34586

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on tumblr
Tumblr
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp