A világszínvonalú magyar zsidó fotós, akinek a háború törte derékba a karrierjét

Kinszki Imre jóval több volt, mint amatőr fényképész, ma kora egyik kiemelkedő tehetségű művészeként tartjuk számon. A külföldi szakirodalom magasan jegyzi művészetét, Brassaïval,  André Kertésszel és Moholy-Nagy Lászlóval együtt emlékezik meg róla. Most a Fortepan digitalizálta fotóit.

Az 1901-ben született Kinszki Imre jó úton volt ahhoz, hogy  Magyarország egyik nagy modern fotóművésze legyen, de a történelem közbe szólt. Nem tért vissza a háborúból.

Kinszki Imre fényképeit lánya, a tízéves Judit mentette meg a gettóban, és ma a modern fotóművészet remekművei közé tartoznak. A háború derékba törte Imre művészi karrierjét.

A nagypolgári zsidó értelmiségi családból származó Kinszki az orvosi egyetemre járt, de két év után abba kellett hagynia, mert nagyapja halála után neki kellett eltartania anyját és a húgát. Irattáros lett a Gyáriparosok Országos Szövetségében, miközben filozófiai és természettudományos írásait a Horthy-korszak számos folyóirata közölte. Fotózni fia, Gábor születésekor kezdett, életműve tizenhat év alatt született, munkaszolgálatosként be kellett szolgáltatnia fényképezőgépét. Természetfotói megjelentek például a Búvárban és a National Geographic-ben, az 1939-es Magyar Fotográfia című albumban.

Egyszerre avantgárd és biedermeier, a kortárs Brassaïhoz, André Kertészhez, Moholy-Nagy Lászlóhoz hasonló jelentőségű fotográfus – mondják a nagyjából egy évtizede (újra)felfedezett Kinszki Imréről

Kinszki Imrét egy a sachsenhauseni koncentrációs táborfelé menetelő magyar munkaszolgálatos században látták utoljára, 1945 januárjában.

Fiát, Kinszki Gábort a buchenwaldi lágerben ölték meg 1944 telén. Felesége és leánya a fővárosban csillagos házba, majd a gettóba kényszerítve élte túl a holokausztot. Lánya, Kinszki Judit mindmáig mindent megtett azért, hogy apjának alakja, művészi hagyatéka ne vesszen a feledés homályába.

Kinszki Imre életéről is ő mesélt a Centropa Alapítványnak, ez alapján készült a Szerelem papírrepülőn című kisfilm.

Szerelem papírrepülőn, avagy a félbetört művészi karrier – Kibic Magazin

Kinszki Imre jóval több volt, mint amatőr fényképész, ma kora egyik kiemelkedő tehetségű művészeként tartjuk számon. Fényképei, amelyeket lánya, a tízéves Judit mentett meg a gettóban, ma a modern fotóművészet remekműveit közé tartoznak. A háború derékba törte Imre még csak bimbódzó művészi karrierjét. Az alábbi kisfilmet a Centropa Alapítvány jóvoltából tesszük közzé.

A Fortepan által most digitalizált képeken a Kinszki család húszas-harmincas évekbeli élete: elveszett gyerekkor, zuglói grundok és vidéki nyarak.

Forrás: Index.hu

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp