Feljelentést tesz a TEV a horogkeresztes zászlókkal túrázó német neonácik miatt

A törvény értelmében, aki önkényuralmi jelképet köznyugalom megzavarására alkalmas módon használ, közszemlére tesz, az elzárással büntetendő, írja a Tett és Védelem Alapítvány.

Idén is nagy felháborodást okozott a szovjet ostrom elől kitörni próbáló magyar és német katonákra megemlékező „becsület napja” rendezvény, és az azt követő Kitörés teljesítménytúra. Ezeken a rendezvényeken ugyanis Európa különböző részeiből összegyűlt szélsőjobbos és neonáci csoportok tagjai vesznek részt.

Horogkeresztes zászlóval vonultak német neonácik a budai hegyekben – Kibic Magazin

A „becsület napján” több országból is érkeztek neonáci csoportok Budapestre, hogy a német és magyar katonák 1945-ös kitörésére emlékezzenek. Zsidó szervezetek pedig az ellen tiltakoztak, hogy a neonácik mindezt zavartalanul megtehetik. Több mint húszezer magyar és német katona halt meg 1945. február 11-én, amikor megpróbáltak kitörni a Vörös Hadsereg ostromából.

Az idei rendezvény legmeghökkentőbb eseménye az volt, amikor a túrán résztvevő német neonácik már annyira komfortosan érezték magukat a Waffen SS egyenruhában vonuló társaik körében, hogy egy horogkeresztes zászlót is előkaptak, és azzal a vállukon teljesítették a távot.

A jogvédelemmel is foglalkozó Tett és Védelem Alapítvány (TEV) ezért úgy döntött, hogy feljelentést tesz az horogkeresztes zászló ügyével kapcsolatban. „Információnkra és személyes élményeinkre alapozva kijelenthető, hogy a militáns, feketeruhás, klasszikus náci felszerelésben érkező becsületnapi felvonulók több budapesti emberben keltettek becstelenül félelmet” – olvasható a TEV beszámolójában.

Mint írják, „a törvény értelmében, aki önkényuralmi jelképet köznyugalom megzavarására alkalmas – különösen az önkényuralmi rendszerek áldozatainak emberi méltóságát vagy kegyeleti jogát sértő – módon használ, közszemlére tesz elzárással büntetendő, ennek alapján a TEV feljelentést tesz az ügyben”.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp