Brit zsidókkal szólalkozott össze a helyettes államtitkár

Szalay-Bobrovniczky Vince helyettes államtitkár egy brit zsidó szervezetet vádolt meg hazugsággal, majd közölte vezetőjükkel, hogy törődjön inkább a maga dolgával.

Szalay-Bobrovniczky Vince a Miniszterelnökség civil és társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára február elején találkozott brit zsidó közösségek vezetőivel, köztük Marie van der Zyllel, a Board of Deputies of British Jews (BOD) elnevezésű ernyőszervezet elnökével. A megbeszélés azonban nem sült el a legjobban, számol be az esetről a hvg.hu a Guardian cikke nyomán.

Szalay-Bobrovniczky Vince (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

A BOD a honlapján írt a találkozóról, ami szerintük lehetőséget adott arra, hogy a szervezet kifejezze néhány régóta fennálló aggodalmát a magyar kormánnyal szemben, így többek között az antiszemita toposzok használata és amiatt is, hogy megpróbálják elbagatellizálni a történelmi magyar vezetők szerepét a holokauszt támogatásában. De szó esett még a kormány Soros-ellenes kampányáról, illetve a Sorsok háza ügyéről is.

Válaszként Szalay-Bobrovniczky írt levelet van der Zylnek, amelyben visszautasította az antiszemitizmus vádját, és hazugságnak nevezte a BOD állításait. A helyettes államtitkár szerint a brit és a magyar zsidó szervezetek többet érdemelnének, mint van der Zyl „nyilvánvalóan politikailag motivált” szavait. 

Marie van der Zyl

A levél tartalmaz még némi sorosozást, amely keretében Szalay-Bobrovniczky leszögezi, hogy leszögezi, hogy Soros György szervezi az Európába tartó illegális migrációt, és ezzel veszélyezteti Európa, így a kontinensen élő zsidók biztonságát. A Sorsok házával kapcsolatban pedig azt közölte a zsidó szervezet vezetőjével, hogy foglalkozzon inkább maga dolgával. A helyettes államtitkár továbbá arra is kitért, hogy van der Zyl szerinte elfogadhatatlan módon tisztára mossa a nyilvánvaló antiszemita tendenciákat a brit Munkáspárton belül.

Marie van der Zyl megdöbbent és mélységesen csalódott Szalay-Bobrovniczky levelétől. Ennek ellenére reményét fejezte ki, hogy a magyar kormány figyelembe veszi a „konstruktív kritikájukat”, és biztosítja, hogy Magyarország nemzetközi megítélése megint egy olyan országról szóljon, amely méltósággal és tisztelettel kezeli a magyar zsidókat és a többi kisebbséget.

(hvg.hu)

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp