Soros György: Európa, ébredj fel!

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Először is ahhoz, hogy meg lehessen védeni Európát a külső és belső ellenségeitől, fel kell ismerni, mekkora veszélyt jelentenek. Azután fel kell rázni az Európa-párti többséget, mozgósítani kell őket ahhoz, hogy megtarthassa Európa azokat az értékeit, amelyek mentén alapították.

Európa feledékeny alvajáróként létezik az utóbbi időben. Pedig fel kellene ébrednie, mielőtt még késő lesz. Ellenkező esetben ugyanaz fog történni vele, mint a Szovjetunióval 1991-ben. Sem a vezetők, sem a polgárok nem értik, hogy forradalmi pillanatokat élünk, amikor bármi megtörténhet.

A legtöbbünk azt hiszik, hogy a jövő ugyanolyan lesz, mint a jelen, de ez nem feltétlenül lesz így. Hosszú és eseménydús életem során sok olyan korszakot megéltem már, amelyet a radikális kiegyensúlyozatlanság jellemzett. Most is ilyen korszakban élünk.

A következő gócpont a 2019 májusi Európa Parlamenti választás lesz. Sajnos az Európa-ellenes erőknek jelentős előnyt jelent a titkos választás. Ennek számos oka van, például az elavult választási rendszer, a korábbi egyezmények megváltoztatásának lehetetlensége, és az, hogy nincsenek legális eszközök arra, hogy az Unió szabályait megszegő tagokat szankcionálják. Az elavult pártrendszer akadályozza azok munkáját, akik meg akarják őrizni az EU alapértékeit, és segíti azokat, akik mindezt valami radikálisan mással kívánják helyettesíteni. Ez különösen igaz a transz-európai szövetségekre.

A pártrendszer még mindig a 19-20-dik századi felosztást tükrözi, amely a tőke és a munka közötti konfliktusra épült. Ma viszont a törés az Európa-párti és az Európa-ellenes erők között van.

Az EU vezető országa Németország, ahol a domináns politikai szövetség fenntarthatatlanná vált  a CDU és a CSU között. Ez a szövetség ugyanis addig működött, amíg Bajorországban nem volt jelentős jobboldali párt a CSU-n kívül. Az AfD (Alternative für Deutschland) megjelenésével ez a helyzet megváltozott. Tavaly szeptemberben a CSU az elmúlt hat évtized legrosszabb eredményét produkálta, és az AfD bekerült a bajor parlamentbe. És ennek köszönhetően a jelenlegi kormányzó pártszövetség, a CDU-CSU nem lehet annyira Európa-párti, mintha nem fenyegetné őt jobbról az AfD.

A helyzet nem reménytelen. Ugyanakkor egyedül a német zöldek maradtak meg konzekvensen az Európa-pártiság mellett. A támogatottságuk növekszik, míg úgy tűnik, az AfD népszerűsége elérte a csúcspontot (kivéve Kelet-Németországban). De most a CDU/CSU szavazókat egy olyan koalíció képviseli, melynek az Európához való viszonya ambivalens.

Az Egyesült Királyságban szintén hasonló a helyzet. Az elavult pártrendszerben nem tud érvényesülni a valódi választói akarat. Mind a Munkáspárt, mind a konzervatívok megosztottak belülről, de a vezetőik, Jeremy Corbyn és Theresa May annyira eltökéltek a Brexit megvalósításában, hogy még hajlandók ezért szövetségre is lépni egymással. A helyzet olyan bonyolult, hogy a legtöbb brit csak túl akar lenni az egészen, holott ez a pillanat fogja meghatározni a következő évtizedeiket.

Olaszországban is hasonló feszültségek vannak. Az EU fatális hibát követett el 2017-ben, amikor kikényszerítette a Dublini Egyezményt, amely igazságtalanul bünteti az olyan országokat, mint Olaszország, ahol a migránsok először lépnek az EU területére. Ez EU- és migráns-ellenessé tette az olaszokat, és ezért erősödött meg az országban az EU-ellenes Liga párt és az Öt Csillag Mozgalom 2018-ban.

A korábban vezető szerepet betöltő Demokrata Pártban zűrzavar uralkodik, és az Európa-párti választóknak nincs kire szavazniuk. Ugyanakkor most van egyfajta törekvés arra, hogy közös listán induljanak az európai értékeket valló politikai pártok. Hasonló átrendeződések figyelhetők meg Franciaországban, Svédországban, Lengyelországban és valószínűleg másutt is.

Europe, Please Wake Up | by George Soros

The first step to defending Europe from its enemies, both internal and external, is to recognize the magnitude of the threat they present. The second is to awaken the sleeping pro-European majority and mobilize it to defend the values on which the EU was founded.

A transz-európai szövetségek területén még rosszabb a helyzet. A nemzeti pártoknak legalább vannak múltbeli gyökereik, de az Európán átívelő szövetségek irányát teljes mértékben a pártvezetők egyéni érdekei határozzák meg.

Az Európai Néppárt (EPP) a legveszélyesebb. Nincsenek elvei, amelyet az is mutat, hogy a mai napig engedik, hogy Orbán Viktor pártja, a Fidesz a tagja legyen szövetségüknek. Mindezt azért teszik, hogy megőrizhessék parlamenti többségüket, és ellenőrizhessék az EU-n belül a legfontosabb munkák elosztását. Az Európa-ellenes erők legalább ezen a fronton jobban teljesítenek: vannak bizonyos eszmék, amelyeket követnek, még akkor is, ha ezek számomra gyűlöletesek.

Nehezen tudom elképzelni, hogy az Európa-párti politikai pártok hogyan fognak győzni a májusi választásokon, ha csak nem helyezik Európa érdekeit a sajátjaik elé. Ehhez azonban radikális változásra lenne szükség az EU vezetői részéről. A jelenlegi vezetők viselkedése a Szovjetunió politikai bürokratáira emlékeztet, akik az összeomlás előtt sem vették észre, hogy már nem számítanak.

Először is ahhoz, hogy meg lehessen védeni Európát a külső és belső ellenségtől, fel kell ismerni, mekkora veszélyt jelentenek. Azután fel kell rázni az Európa-párti többséget, mozgósítani kell őket ahhoz, hogy megtarthassa Európa azokat az értékeit, amelyek mentén alapították.

Máskülönben az egységes Európáról szőtt álmok könnyen válhatnak a 21-dik század rémálmává.

A Vélemény rovatban közreadott cikkek nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség véleményét, álláspontját.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on tumblr
Tumblr
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp