Rubik-kocka miniszobrot helyeztek el Budapesten

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Az Ungvárról áttelepült művész szeretné az alkotásokat közelebb hozni a hétköznapi emberekhez, illetve olyan tárgyaknak, személyeknek emléket állítani, amelyek nem kapnak kellő figyelmet. Így került most sor a Rubik-kocka, korábban például Herzl Tivadar miniszobrának elkészítésére.

Kolodko Mihály Kárpátaljáról települt át Magyarországra még 2017-ben. A 41 éves szobrászt ungvári és budapesti mini-szobrai teszik egyre ismertebbé, nemrég egy Rubik-kocka miniszobrot helyezett el a fővárosban.

Kolodko készített már szobrot Ungváron a Mikulásról, Švejkről, Napóleonról vagy épp Andy Warholról, illetve Pesten A nagy ho-ho-horgászból a Főkukacról, majd Mekk Elekről, Breki, a zöld békáról, a Szomorú tankról vagy a ferihegyi reptéren elhelyezett, a létesítmény névadójának emléket állító Liszt Ferencről.

A népnyelv által hamar „gerillaszobor” néven emlegette a szobrocskákban nem csak a méretük a különleges, hanem az, hogy az emberek által naponta használt terekben helyezi el azokat.

Kolodko Mihály nem pazarolja az időt hatósági engedélyek vagy hasonlók beszerzésével, egyszerűen oda tesz szobrot, ahol annak a legjobb helye van, és kíváncsian várja, hogyan reagálnak rá az emberek.

A művész a foter.ro-nak nyilatkozva azt mondta, főként olyanokról szeret szobrot készíteni, akik valamiért kevés figyelmet kapnak, mint mondjuk Kárpátalján Liszt Ferenc vagy Andy Warhol, Pesten pedig Herzl Tivadar, akinek korábban nem volt szobra Budapesten, ezért ő készített egyet, és gerillaszoborként elhelyezte a szülőháza elé.

„Ezek a szobrok az utcai járókelőkhöz szólnak, azokhoz, akik – mondjuk úgy – nem járnak naponta kortárs művészeti galériákba. Itt mégis 21. századi, kortárs alkotásokkal alakítanak ki valamiféle kapcsolatot, ugyanis igyekszem ízig-vérig mai, modern alkotásokat létrehozni”– mondta Kolodko a foter.ro-nak.

A miniszobrok egyetlen hátránya, hogy a járókelők könnyen zsebre vághatják őket. Azonban az utóbbi időben már Kolodko is igyekszik jobban rögzíteni őket, illetve pótolja az ellopott tárgyakat. A művész szerint a legnagyobb védelmet a járókelők jelentik, akik közül sokan megszerették a szobrokat, figyelnek és vigyáznak rájuk.

Kolodko Mihály

További információk:

Gerillaszobrok: amikor nem a méret számít

Fotó forrása: Kolodko Mihály Facebook-oldala Aki valamilyen okból kifolyólag az Ungvári Nemzeti Egyetemre téved, annak az egyetem Ukrán-Magyar Oktatási-Tudományos Intézetének filológiai tanszékén feltűnhet egy különös műalkotás – nekem legalábbis, amikor legutóbb ott voltam, feltűnt. Egy alig-öklömnyi Arany János-szobor, nagyjából mellmagasságban elhelyezve a folyosón, alatta koszorú magyar nemzetiszín szalaggal, ahogyan egy nagy magyar költő szobrának dukál.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on tumblr
Tumblr
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp