Party droggal gyógyítják a poszttraumás stessz szindrómát Izraelben?

Háborús élmények, szexuális zaklatás, bántalmazás, vagy akár közúti balesetek is okozhatnak poszttraumás stressz szindrómát. Az MDMA, ismertebb nevén ecstasy tiltott drog Izraelben, de most néhány páciensen tesztelik gyógyászati használatát.

A kutatási eredmények szerint ugyanis az MDMA nagyon jól használható a poszttraumás stressz szindrómában (PTSD) szenvedő betegek gyógyítására. Ezért az izraeli Egészségügyi Minisztérium engedélyezte 12 páciens kezelését.

Bella Ben-Gershon, a minisztérium mentálhigiéniás részlegének munkatársa maga is kipróbálta nemrég az USA-ban az MDMA-terápiát. „Meghatározó élmény volt. Nem volt benne semmi vicces, ennek semmi köze a bulizáshoz. Az ember nagyon kemény dolgokkal szembesül önmagával, a múltjával kapcsolatban, mivel ez a szer lehetővé teszi, hogy egy rövid időre aktiválódjanak azok a tapasztalatok, amelyek mélyen elrejtve szunnyadnak bennünk. Maga a kezelés rövid ideig tart, de az élmény viszont tartós, és ez optimizmusra ad okot.”

A tesztidőszakban lévő kezelésre legalább 600 ember jelentkezne rögtön, ha erre lehetőség nyílik. A páciensek különböző traumák – háborús élmények, szexuális zaklatás, bántalmazás és közúti balesetek – okán szenvednek PTSD-ben.

A szakemberek hangsúlyozzák, nem csodaszerről van szó, hanem arról, hogy az ecstasy rugalmasabbá teszi az agy szerkezetét, amely a PTSD betegeknél nagyon rugalmatlan, és lehetővé teszi a jó kommunikációt, vagyis azt, hogy még mélyebben bele lehessen látni a pszichébe.

Ha a kutatási eredmények kielégítők lesznek, akkor az ecstasyt nem csak a PTSD, hanem számos más mentális zavar esetében is használhatják majd az orvosok.

Ben-Gershon szerint az USA-ban már párterápia során, illetve az autizmus kezelésére is alkalmazzák ezt a drogot, mivel könnyebbé teszi a kommunikációt és segít megérteni a társas helyzeteket.

Az eredeti cikk itt olvasható:

Israel approves compassionate use of MDMA to treat PTSD

Recreational use of MDMA, also known as ecstasy, is forbidden in Israel where the drug is considered dangerous. But a trial treatment may soon change that

 

 

 

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp