Horogkeresztes zászlóval vonultak német neonácik a budai hegyekben

A „becsület napján” több országból is érkeztek neonáci csoportok Budapestre, hogy a német és magyar katonák 1945-ös kitörésére emlékezzenek. Zsidó szervezetek pedig az ellen tiltakoztak, hogy a neonácik mindezt zavartalanul megtehetik.

Több mint húszezer magyar és német katona halt meg 1945. február 11-én, amikor megpróbáltak kitörni a Vörös Hadsereg ostromából. Már több éve annak, hogy ez a nap különféle szélsőjobboldali és neonáci csoportok egyik kedvelt emléknapja lett. Így idén is nagyjából 3000-en gyűltek össze, hogy a hétvégén részt vegyenek a Kitörés teljesítménytúra elnevezésű rendezvényen, amely keretében a Vártól elsétálnak az onnan majd 60 kilométerre lévő Szomorig.

Horogkeresztes zászló a Kitörés teljesítménytúrán (Fotó: Index)

Most az Index újságírója is csatlakozott a túrázókhoz, hogy megnézze, mi is történik egy ilyen esemény alatt. Ez csupán egy hagyományőrző emléktúra vagy egy neonáci rendezvény? A válasz a kérdésre pedig az lett, hogy kicsit mindkettő, többen vonultak ugyanis a Waffen SS korhű egyenruhájában. Arra valószínűleg még az Index sokat látott tudósítója sem számított, hogy a lakott területet elhagyva az egyik német csoport tagjai horogkeresztes zászlót kapnak elő, és azzal a vállukon folytatják az utat a környékbeliek legnagyobb megrökönyödésére.

A lap megkereste a zászlóval kapcsolatban a túra szervezőit, akiktől azt a választ kapták, hogy eddig sosem tapasztaltak még hasonlón, de a jövőben a regisztrálóknak előre is külön felhívják majd a figyelmét a hatályos magyar jogszabályok betartására. A túrának szerintük nincsen politikai célja, és egyáltalán nem cél az sem, hogy bárkiben félelmet vagy rossz érzést keltsen.

A zsidó szervezetek mindezt azonban másképp gondolják. Az izraeli Jerusalem Post cikke szerint ugyanis Európában és Izraelben egyaránt nagy felháborodást keltett az emléktúra és az attól független megemlékezés, amelyet idén a rendőrség kitiltott ugyan a Várból, de azt a szervező Vér és Becsület neonáci csoportosulás a Városmajornál megtarthatta.

A JFDA német antiszemitizmus ellen küzdő szervezet részletesen beszámolt a budapesti rendezvényről. Eszerint a megemlékezésen részt vettek magyar, német, svéd, olasz, ukrán, szerb és orosz szélsőjobbos és neonáci csoportok tagjai. A beszédekben Hitlert éltették, és a zsidókról szóló hagyományos antiszemita összeesküvés-elméletek is elhangzottak. Bár a szónok a globális kozmopolita személyekről beszélt, akik a médiát és a bankokat uralva törnek hatalomra, az értő közönség erre mégis a Juden raus! (Zsidók takarodjatok!) kiabálással reagált.

A JPost cikkében megszólal Radnóti Zoltán, a Mazsihisz Rabbitestületének vezetője, aki úgy véli, az ilyen menetelések félelmet keltenek a zsidó közösségben. A rabbi szerint sajnálatos, hogy a rendőrség és a magyar hatóságok engedélyezik az ilyen fajta rendezvényeket, a zsidók ugyanis nem szeretnének náci egyenruhákban masírozó embereket látni. Különösen furcsa ez egy olyan kormánytól, amely folyamatosan zéró toleranciát hirdet az antiszemitizmus ellen, mondja Radnóti.

A neonáci megemlékezésre a Mazsihisz tegnapi közleményében is kitért. Mint írják, „a magyar közélet szempontjából visszalépésnek tartják, hogy a magyar hatóságok a magyar fővárosban megtűrték a neonáci csoportok hétvégi demonstrálását. A zsidó közösség és Magyarország jóérzésű többsége számára riasztó, hogy Budapest idén is neonáci megemlékezés és felvonulás otthonává vált. Az SS-halálfejekkel alakzatban felvonuló, gyűlöletet szító, neonáci demonstráció a Városmajorba meghirdetve számunkra ugyanúgy elfogadhatatlan, mintha felmentek volna a Kapisztrán térre, a Várba.”

“Becsület napja” megemlékezés a Városmajorban (Fotó: JFDA)

A kitörés napi események egészen Izraelig eljutottak, a nemrég lemondott védelmi miniszter, Avigdor Liberman például a világon erősödő antiszemitizmusról szóló közleményében külön említi a budapesti rendezvényt. A volt miniszter felháborodásának ad hangot amiatt, hogy Magyarország fővárosában úgy menetelhetnek neonácik, hogy eközben a rendőrség a kisujját sem mozdítja.

Aggodalmának adott hangot a hétvégi eseménnyel kapcsolatban Pinchas Goldschmidt, az Európai Rabbitanács elnöke is. A rabbi szerint a neonáci demonstráció tűrhetetlen, fájdalmas és a múlt század legsötétebb időszakára emlékeztet. Ha a neonácik zsidók és idegenek elleni gyűlölete szabadon terjedhet, akkor az veszélyt jelent egész Európára, figyelmeztet Goldschmidt, aki a magyar hatóságok közönyét is felháborítónak nevezte.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp