Mazsihisz: Elfogadhatatlan bármilyen politikai célú listázás

A Mazsihisz szerint a Jobbik a mai napig nem tudott kellően eltávolodni vállalhatatlan múltjától, és az is elfogadhatatlan, hogy Budapest idén is neonáci megemlékezés és felvonulás otthonává vált.

Közleményt adott ki a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) az utóbbi napok belpolitikai eseményeivel kapcsolatban. Így a Jobbik korábbi zsidó képviselőket listázni kívánó botrányáról és a minapi kitörésnapi neonáci megemlékezésről.

Fotó: MTI/Kovács Tamás

Mint írják, a Mazsihisz a legjelentősebb honi zsidó szervezet feladatának tartja, hogy világos értékrendet követve képviselje a közösség érdekeit. Azonban tisztában vannak azzal is, hogy választási kampányok idején megszólalásaik alkalmat adhatnak arra, hogy azokat a versengő politikai erők a maguk céljaira felhasználják. Ezért arra kérik a politika szereplőit, hogy tartsák tiszteletben a szervezet függetlenségét.

„A Mazsihisz számára elfogadhatatlan bármilyen politikai célú listázás – ilyesmi akár mégoly tétova mentegetését hibának tartjuk. 2012-ben mindenfajta nyomásgyakorlás nélkül, erélyesen szólaltunk fel, amikor a parlament falai között egy olyan országgyűlési képviselő tett javaslatot a zsidók listázására, aki mind a mai napig a Jobbik parlamenti frakciójának tagja. A Jobbik a mai napig nem tudott kellően eltávolodni vállalhatatlan múltjától, ezért a Mazsihisz továbbra sem tart kapcsolatot ezzel a parlamenti párttal” – olvasható a közleményben.

Mazsihisz – Arra kérjük a politika szereplőit, tartsák tiszteletben függetlenségünket! – Kibic Magazin

A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) közleménye A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz), mint a legjelentősebb honi zsidó szervezet feladatának tartja, hogy világos értékrendet követve képviselje a közösség érdekeit. Választási években különösen fontosnak tartjuk, hogy a felfokozott közhangulattól függetlenítsük szervezetünket és megfontoltan reagáljunk a bennünket érintő kérdésekben.

Ezzel együtt a Mazsihisznél a magyar közélet szempontjából visszalépésnek tartják, hogy a magyar hatóságok a magyar fővárosban megtűrték a neonáci csoportok hétvégi demonstrálását. „A zsidó közösség és Magyarország jóérzésű többsége számára riasztó, hogy Budapest idén is neonáci megemlékezés és felvonulás otthonává vált” – írják.

„Az SS-halálfejekkel alakzatban felvonuló, gyűlöletet szító, neonáci demonstráció a Városmajorba meghirdetve számunkra ugyanúgy elfogadhatatlan, mintha felmentek volna a Kapisztrán térre, a Várba” – áll a Mazsihisz közleményében. 

Szavazz, csalódást okozott-e neked Karácsony Gergely kijelentése? – Kibic Magazin

Zsidó vallási vezető, a magyar kormányfő, illetve ellenzéki és kormánypárti politikusok is kommentálták Karácsony Gergely azon kijelentését, amely szerint nem számít nácizmusnak Gyöngyösi Márton elhíresült kijelentése, amikor a Parlamentben a zsidókat listázni akarta. Szavazz az üggyel kapcsolatban!

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp